CIASTECZKA KOKOSOWO-GRUSZKOWE

Ciasteczka kokosowe a'la kokosanki z kawałkami gruszek... smakują naprawdę wybornie i są banalnie proste w wykonaniu. Przygotowuje się je na samych białkach z dodatkiem masła, cukru pudru i niewielkiej ilości mąki. Można dodać również płatki owsiane, aby zwiększyć wartości odżywcze naszych ciasteczek. Zamiast gruszek można dodać np. jabłka lub ananasa 🍍
Jeżeli nie możesz wyobrazić sobie popołudniowej kawy bez słodkiej przyjemności musisz wypróbować ten przepis! Ciasteczka idealnie pasują do kawy lub herbaty.



Składniki:
  • 4-5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 70 g masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 gruszka
  • 3-4 łyżki mąki (u mnie: mąka orkiszowa)
  • 2-3 łyżki płatków owsianych

Wykonanie:

Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kawałki gruszek obtaczamy w mące (do obtoczenia używamy ok. 2 łyżek mąki). Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodajemy porcjami cukier puder, nie przerywając ubijania. Masło topimy. Do roztopionego masła dodajemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i dodajemy do ubitych białek. Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Następnie dodajemy kawałki gruszek w mące. Mieszamy. Na końcu dodajemy resztę mąki i ewentualnie płatki owsiane. Całość mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej masę za pomocą łyżeczki. Pieczemy przez 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, ostatnie 10 min. z termoobiegiem.




P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny