Sypana szarlotka z rabarbarem

Szarlotka to kultowe ciasto...Nie znam osoby, która nie lubiłaby tego ciasta. Zazwyczaj robiona jest na kruchym lub półkruchym cieście, które jest pracochłonne, bo ciasto na spód musi się schłodzić w lodówce, przynajmniej 30 min. Ostatnio natknęłam się na przepis na sypaną szarlotkę, który bardzo mnie zaintrygował. Tym sposobem szarlotkę robi się błyskawicznie - składniki suche przekładamy na przemian warstwą jabłek, nie trzeba zagniatać żadnego ciasta! Smak doskonały- smakuje jak prawdziwa szarlotka! A rabarbar dodałam od siebie dla przełamania smaku 😉




Składniki:
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 op. przyprawy do szarlotki
  • 3-4 jabłka
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rabarbar myjemy, odcinamy końce i ewentualne liście, a następnie kroimy go w kostkę. Starte jabłka mieszamy z rabarbarem, skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko razem mieszamy z przyprawą do szarlotki. W misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę (o średnicy 23-24 cm) smarujemy tłuszczem i wsypujemy kolejno: 1/3 suchych składników, 1/3 startego masła, 1/2 jabłek z rabarbarem, a następnie 1/2 pozostałej suchej mieszanki, 1/2 pozostałego masła i resztę jabłek z rabarbarem, a na końcu pozostałą ilość suchych składników oraz resztę masła. Tortownicę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na ok. 60 min. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 10 min. Studzimy, a następnie posypujemy wierzch cukrem pudrem.




P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. Fajnie, że z dodatkiem rabarbaru, który uwielbiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszne bo też mam ten przepis na blogu ale inny

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi zrobiłaś smaka! Czy rabarbar już będzie w warzywniaku??
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szarlotkę :) w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam taką szarlotkę z jabłkami. Muszę zrobić z rabarbarem, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam akurat u siebie rabarbar i w planach zrobienie jakiegoś pysznego deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko ja już chyba nawet nie pamiętam kiedy ostatnio szarlotkę piekłam :) I teraz na widok Twojej aż ślinka zaczęła mi lecieć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny pomysł na szarlotkę z rabarbarem :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ale fajny pomysł. A takiej sypanej bardzo dawno nie robiłam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny