CIASTO HIT

Nie ma chyba osoby, która nie znałaby markiz HIT o smaku czekoladowym. Mnie osobiście ciasteczka te kojarzą się z dzieciństwem...chrupiące herbatniki a pomiędzy nimi czekoladowy krem.
Postanowiłam zrobić domowe ciasto bez pieczenia zainspirowane markizami HIT.
Wyszło naprawdę dobre a wykonanie zajęło mi niecałe 30 min.! Polecam-szybki i prosty przepis na domowe markizy 😉
Ciasto to jest też znane pod nazwami Stefanka, Kaszaczek...



Składniki:
  • 2 op. herbatników
  • 1 litr mleka
  • 200 g masła + 1 łyżka
  • 150-200 g czekolady mlecznej (w zależności kto jakie słodkie lubi 😉)
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1-2 łyżki kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej (na polewę)
  • posiekane orzechy (do posypania)

Wykonanie:

Przygotowujemy blachę (25 x 35 cm): smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Dno blachy wykładamy herbatnikami. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu. Gdy rozpuści nam się masło dodajemy cukier waniliowy i mleczną czekoladę połamaną na kosteczki, mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy kakao, a na końcu powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Masę cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na przygotowane herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła, a następnie rozsmarowujemy ją na wierzchu herbatników. Posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto jest gotowe do spożycia gdy jest zimne i zastygnie.






P.S. Przepis pochodzi z bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. Ale wygląda pysznie! Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Składniki mi odpowiadają więc muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam HITy... także muszę zrobić to ciasto:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie przetestuję, ale w wersji bez glutenu. Hity to też był smak mojego dzieciństwa. Na ileż to je się sposobów jadło ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nasz tato uwielbia te ciastka i na pewno taką wersję ciasta zjadłby z ochotą :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny