QUESADILLA Z MIĘSEM MIELONYM

Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej, którego głównymi składnikami są kukurydziana tortilla oraz ser. W oryginalnym przepisie, na placek tortilli nakłada się łatwo topiący ser, następnie składa się tortillę na pół i ogrzewa, by ser się stopił. Często dodaje się do niej także różne składniki, jak np. ziemniaki, kiełbasę chorizo czy paprykę jalapeno. Tak naprawdę możemy tworzyć różne wersje quesadilli, dodając składniki na które mamy ochotę, a tortillę kukurydzianą możemy zamienić na pszenną 😉
Moja quesadilla jest z wołowym mięsem mielonym oraz dodatkami w stylu meksykańskim, tj. papryką, czerwoną fasolą, kukurydzą i pomidorami. Użyłam do niej placków tortilli pszennej, które nie składałam na pół, a sklejałam dwa placki ze sobą za pomocą tartego sera mozzarella. Jest to pyszna przekąska, która u mnie świetnie sprawdza się jako danie kolacyjne 😊 



Składniki:
(na 6 szt.)
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 400 g tartego sera mozzarella
  • 12 placków tortilli
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • oregano suszone
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, czosnek oraz paprykę. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy i smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i przyprawiamy pieprzem, solą, oregano, papryką słodką oraz papryką ostrą. Chwilę trzymamy na ogniu, a na końcu dodajemy fasolkę czerwoną i kukurydzę. Mieszamy.

Na suchej i rozgrzanej patelni grillowej układamy jeden placek tortilli. Na środku placka wykładamy gotowy farsz, a na około, blisko brzegu - starty ser mozzarella. Przykrywamy drugim plackiem tortilli i gdy ser się stopi, sklejamy brzegi. Podsmażamy, aż tortilla zrumieni się na spodzie, a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy przez około 2 min., do zrumienienia.
To samo powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli.
Gotową quesadillę przekładamy na talerz i kroimy na cztery kawałki. Podajemy z sosem pomidorowym.








Komentarze

  1. Takiego jeszcze nie jadłam... muszę kiedyś spróbować!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy tego dania nie jadłyśmy ale wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I również wspaniale smakuje :) Można do niego robić różne nadzienia

      Usuń
  3. Fajny przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny