FRYTKI Z WARZYW
Frytki...tak bardzo uwielbiane przez dzieci i nie tylko 馃槈 Wi臋kszo艣膰 z nas zdaje sobie spraw臋 z tego, 偶e s膮 one niestety niezdrowe. Najgorsze s膮 frytki sma偶one, kupowane na mie艣cie w r贸偶nego rodzaju fast foodach, ale i te domowe nie nale偶膮 do zdrowszych, a to wszystko za spraw膮 akrylamidu.
Akrylamid to zwi膮zek organiczny z grupy amid贸w, kt贸ry stosuje si臋 do produkcji m.in. tworzyw sztucznych, farb, lakier贸w, klej贸w. Wytwarza si臋 w wysokiej temperaturze, w 偶ywno艣ci zawieraj膮cej du偶e ilo艣ci skrobi czyli podczas sma偶enia czy pieczenia. Substancja ta wykazuje dzia艂anie rakotw贸rcze i uszkadza uk艂ad nerwowy. Najwi臋cej akrylamidu zawieraj膮 w艂a艣nie frytki ziemniaczane, chipsy, ciastka oraz kawa i niekt贸re rodzaje pieczywa.
Zdrowsz膮 alternatyw膮 dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych mog膮 by膰 pieczone frytki warzywne... z marchewki, pietruszki oraz selera. Podczas ich pieczenia r贸wnie偶 wytwarza si臋 akrylamid, ale jest go zdecydowanie mniej, gdy偶 warzywa te zawieraj膮 bardzo ma艂膮 ilo艣膰 skrobi (<1%, podczas gdy ziemniaki zawieraj膮 oko艂o 18% skrobi) i takie frytki, od czasu to czasu, spokojnie mo偶na poda膰 dzieciom. S膮 one naprawd臋 pyszne, a do tego du偶o l偶ejsze i mniej kaloryczne od tradycyjnych frytek. Mog膮 one pe艂ni膰 funkcj臋 zdrowszej przek膮ski lub jako dodatek do obiadu馃崯
Sk艂adniki:
Akrylamid to zwi膮zek organiczny z grupy amid贸w, kt贸ry stosuje si臋 do produkcji m.in. tworzyw sztucznych, farb, lakier贸w, klej贸w. Wytwarza si臋 w wysokiej temperaturze, w 偶ywno艣ci zawieraj膮cej du偶e ilo艣ci skrobi czyli podczas sma偶enia czy pieczenia. Substancja ta wykazuje dzia艂anie rakotw贸rcze i uszkadza uk艂ad nerwowy. Najwi臋cej akrylamidu zawieraj膮 w艂a艣nie frytki ziemniaczane, chipsy, ciastka oraz kawa i niekt贸re rodzaje pieczywa.
Zdrowsz膮 alternatyw膮 dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych mog膮 by膰 pieczone frytki warzywne... z marchewki, pietruszki oraz selera. Podczas ich pieczenia r贸wnie偶 wytwarza si臋 akrylamid, ale jest go zdecydowanie mniej, gdy偶 warzywa te zawieraj膮 bardzo ma艂膮 ilo艣膰 skrobi (<1%, podczas gdy ziemniaki zawieraj膮 oko艂o 18% skrobi) i takie frytki, od czasu to czasu, spokojnie mo偶na poda膰 dzieciom. S膮 one naprawd臋 pyszne, a do tego du偶o l偶ejsze i mniej kaloryczne od tradycyjnych frytek. Mog膮 one pe艂ni膰 funkcj臋 zdrowszej przek膮ski lub jako dodatek do obiadu馃崯
Sk艂adniki:
- 2 marchewki
- 1 du偶a pietruszka
- 1/2 selera
- 3-4 艂y偶ki oliwy z oliwek
- 1 艂y偶eczka zi贸艂 prowansalskich
- 1/2 艂y偶eczki papryki s艂odkiej mielonej
- s贸l
Wykonanie:
Warzywa obieramy ze sk贸rki, myjemy i kroimy w s艂upki. W misce mieszamy oliw臋 z oliwek z sol膮, papryk膮 s艂odk膮 mielon膮 oraz zio艂ami prowansalskimi. Wrzucamy do miski pokrojone warzywa i obtaczamy w oleju z przyprawami. Nast臋pnie uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia i wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na oko艂o 15-20 min.
Warzywa obieramy ze sk贸rki, myjemy i kroimy w s艂upki. W misce mieszamy oliw臋 z oliwek z sol膮, papryk膮 s艂odk膮 mielon膮 oraz zio艂ami prowansalskimi. Wrzucamy do miski pokrojone warzywa i obtaczamy w oleju z przyprawami. Nast臋pnie uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia i wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na oko艂o 15-20 min.
Podajemy same jako przek膮ska z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu.
艣wietne i zdrowe, ja czasem dodaj臋 jeszcze czerwone warzywa dla koloru
OdpowiedzUsu艅艢wietny pomys艂 :) Kiedy艣 te偶 robi艂am z burak贸w, ale ca艂kiem o tym zapomnia艂am :D
Usu艅Na takie napewno si臋 skusz臋
OdpowiedzUsu艅Polecam :)
Usu艅Wygl膮daj膮 艣wietnie, a偶 艣linka leci :)
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋 :)
Usu艅takich jeszcze nie jad艂am. My艣l臋, 偶e jakby zrobi艂a narzeczonemu, to by tyko stwierdzi艂, 偶e jaki艣 inny kolor i zjad艂 jak gdyby nigdy nic ;D
OdpowiedzUsu艅Polecam zrobi膰 ;)
Usu艅