SERNIK A'LA MONTE

Nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia jest sernik. Chyba każdemu z nas kojarzy on się ze świętami. Ale sernik nie zawsze musi być tradycyjny. Jeżeli lubimy odrobinę szaleństwa w kuchni to proponuję sernik czekoladowy z dodatkiem deserów a'la Monte. Na pewno przypadnie on do gustu wszystkim dzieciom - tym małym i tym trochę większym 😉


 Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki 
  • 2 żółtka 
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 500 g zmielonego białego sera (może być z wiaderka) 
  • ok. 250 g deseru Monte lub podobnego 
  • 3 jajka 
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 op. dużego budyniu czekoladowego bez cukru
  • szczypta soli
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła 
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie:

Ciasto:
Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Studzimy.

Masa serowa:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy mikserem razem z cukrem. Następnie dodajemy zmielony biały ser, desery czekoladowe oraz proszek budyniowy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 60 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Polewa:
Czekoladę gorzką topimy z masłem w kąpieli wodnej. Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu wystudzonego sernika. Orzechy włoskie grubo siekamy. Posypujemy nimi wierzch ciasta.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.





P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga Ale Ciachoo!

Komentarze

  1. Serniki to moja wielka miłość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami na pewno wypróbuje, bo takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki, a ten wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak musi być cudowny <3 Ten sernik to mistrzostwo :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy serniczek. Za tymi tradycyjnymi nie przepadam, ale takie "nowości" i niecodzienne smaki wprost uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam wszelkie nowości kulinarne :)
      Polecam zrobić ten serniczek bo jest świetny :)

      Usuń
  6. 500 g zielonego białego sera (może być z wiaderka) ? Zielonego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To błąd już poprawiam 😂 Nawet nie zauważyłam - chodzi o mielony ser, nie zielony 😁

      Usuń
  7. Piekę już 3 raz. Trochę mniej mąki do spodu. Sernik jest mistrzowski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo! I jest mi niezmiernie miło :) Dziękuję!

      Usuń
  8. Jaka ma być średnica tortownicy?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny