Fantazja makowa

W Święta Bożego Narodzenia obok sernika nie może zabraknąć także ciasta z makiem. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Niestety, u mnie w domu tradycyjny makowiec nie jest zbyt lubiany. Dlatego, aby tradycji stało się zadość, powstała fantazja makowa - mój autorki pomysł... z cynamonową nutą, który składa się z masy makowej, jabłkowej oraz budyniowej z kokosem. Ciasto wydaje się być pracochłonne, ale jak skorzystamy z gotowej masy makowej i z gotowych jabłek ze słoika to tak naprawdę zostaje nam do zrobienia tylko ciasto oraz masa budyniowa, więc bez tragedii 😉 A opłaca się je zrobić bo jest niebiańsko pyszne! 


Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
Masa makowa:
  • puszka gotowej masy makowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 100 g herbatników
Masa jabłkowa:
  • ok. 800 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru
Masa budyniowa:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100 ml oleju
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 2 jabłka
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie:

Ciasto:
Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Studzimy.

Masa makowa:
Gotową masę makową z puszki mieszamy z cynamonem oraz wiórkami kokosowymi. Wykładamy na podpieczony spód. Przykrywamy herbatnikami.

Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o ostrych oczkach. Wrzucamy do garnka dodajemy cukier oraz cynamon i chwilę podsmażamy aż masa jabłkowa trochę zgęstnieje. Masę jabłkową wykładamy na herbatniki. Wkładamy do piekarnika na 10 min.
Rada: Aby skrócić sobie czas masę jabłkową możemy zastąpić gotowymi jabłkami ze słoika. Wtedy jabłka od razu wykładamy na herbatniki.

Masa budyniowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i cukrem pudrem. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Masę budyniowa wykładamy na masę jabłkową.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na 4 części. Kawałki jabłek układamy -jeden koło drugiego- na masie budyniowej. Ciasto wkładamy do piekarnika na 20 min. Studzimy. Posypujemy cynamonem.

Dekoracja:
Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Polewą czekoladową polewamy wystudzone ciasto.








P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. wygląda świetnie :) musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto nie może nie smakowac :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Efektowne ciacho, tyle smaków w jednym, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas makowiec jest lubiany przez wszystkich ale takie ciasto też by pewnie wszystkim bardzo smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo efektowne to ciasto:) Ja zazwyczaj robię ciasto japońskie, sernik albo miodownik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto super, góra trochę za luźna.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny