EKSPRESOWY PIERNIK (przepis uniwersalny)
Święta bez piernika to nie święta 😉 Piernik to podstawa! Nie wyobrażam sobie bez niego świąt - czekam na niego przez cały rok. Przepisów na pierniki jest mnóstwo - od staropolskich, dojrzewających po szybkie i ekspresowe. U mnie właśnie znajdziecie przepis na ekspresowy piernik, który nie wymaga użycia miksera, a jego wykonanie zajmuje nie więcej niż 15 minut! resztę zrobi piekarnik. Możecie go nawet wykonać w dzień Wigilii. Przepis jest na tyle uniwersalny, że możemy wykonać z niego zarówno piernik, jaki i muffinki czy ciasteczka piernikowe. Dodatek czekośliwki do ciasta sprawia, że piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny, a gdy się piecze w piekarniku zapach jest zniewalający... Polecam!
Składniki:
Wykonanie:
Masło topimy w rondelku i studzimy.
W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce za pomocą rózgi/trzepaczki łączymy ze sobą jajka oraz maślankę. Dodajemy miód oraz czekośliwkę, a na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i wszystko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Polewa: Czekoladę gorzką topimy razem z masłem w kąpieli wodnej.
I - PIERNIK
Gotową masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 min. Studzimy. Na wystudzonym pierniku rozprowadzamy polewę czekoladową, a wierzch zdobimy posypką dekoracyjną.
II - MUFFINKI
Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Studzimy. Wystudzone muffinki polewamy polewą czekoladową i zdobimy posypką dekoracyjną.
III - CIASTECZKA PIERNIKOWE
Gotową masę wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 min. Studzimy. Po wystudzenia, za pomocą wykrawacza do ciastek, wycinamy dowolne, świąteczne kształty. Gotowe pierniczki polewamy polewą czekoladową i zdobimy posypką dekoracyjną.
Rada:
Gdy nie mamy w domu czekośliwki i nie możemy jej kupić w sklepie to dodajemy 200 g powideł śliwkowych plus 2 łyżki kakao lub 100 g roztopionej gorzkiej czekolady.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1 szklanka maślanki
- 3 łyżki miodu
- 1 słoiczek czekośliwki (ok. 200 g)
- 1 op. przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- posypka dekoracyjna
Wykonanie:
Masło topimy w rondelku i studzimy.
W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce za pomocą rózgi/trzepaczki łączymy ze sobą jajka oraz maślankę. Dodajemy miód oraz czekośliwkę, a na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i wszystko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Polewa: Czekoladę gorzką topimy razem z masłem w kąpieli wodnej.
I - PIERNIK
Gotową masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 min. Studzimy. Na wystudzonym pierniku rozprowadzamy polewę czekoladową, a wierzch zdobimy posypką dekoracyjną.
II - MUFFINKI
Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Studzimy. Wystudzone muffinki polewamy polewą czekoladową i zdobimy posypką dekoracyjną.
III - CIASTECZKA PIERNIKOWE
Gotową masę wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 min. Studzimy. Po wystudzenia, za pomocą wykrawacza do ciastek, wycinamy dowolne, świąteczne kształty. Gotowe pierniczki polewamy polewą czekoladową i zdobimy posypką dekoracyjną.
Rada:
Gdy nie mamy w domu czekośliwki i nie możemy jej kupić w sklepie to dodajemy 200 g powideł śliwkowych plus 2 łyżki kakao lub 100 g roztopionej gorzkiej czekolady.
bez piernika nie ma świąt ;)
OdpowiedzUsuńNo pewnie - piernik musi być obowiązkowo ;)
UsuńWygląda super :) Ja dopiero pierwszy raz w tym roku robiłam piernik i chyba będę podtrzymywać tę tradycję :D
OdpowiedzUsuńU mnie piernik co roku musi być :)
UsuńAleż pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńSuper ten piernik :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper piernik, piękny i bardzo świąteczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda wręcz BOSKO ❤❤❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smakuje równie pysznie co wygląda :)
UsuńMy też dałyśmy radę zrobić tylko taki ekspresowy piernik :D I właśnie dojadamy resztki :D
OdpowiedzUsuńU mnie w tym roku były dwa pierniki - mój ten ekspresowy i mojej mamy staropolski :)
UsuńDzien dobry, czy ktos moze mi powiedziec co to jest czekosliwka i gdzie mozna to kupic? mam powidla sliwkowe, ale moze ktos odpowie na moje pytanie, moze zamiesci zdjecie? Dziekuje i pozdrawiam. Piernik wyglada ciekawie.
OdpowiedzUsuńCzekośliwka to połączenie powideł śliwkowych z czekoladą :)
UsuńMożna kupić firmy Łowicz lub samemu zrobić - rozpuścić czekoladę i zmieszać z powidłami - na końcu pod przepisem jest rada jak samemu zrobić :)