PE艁NOZIARNISTA PIZZA BOLOGNESE

Pizza - ulubione danie w naszym domu 馃崟Za ka偶dym razem, gdy j膮 robi臋, staram si臋, aby by艂a inna tzn. z innym nadzieniem. Na moim blogu w kategorii Pizza mo偶ecie znale藕膰 r贸偶ne rodzaje pizzy, kt贸re w pizzerii na pewno nie spotkacie - cz臋sto s膮 to moje autorskie pomys艂y 馃槈 I tym razem pizza nie jest jako艣 szczeg贸lnie popularna... bo z sosem bolognese. A 偶eby troch臋 zwi臋kszy膰 jej warto艣膰 od偶ywcz膮 cz臋艣膰 zwyk艂ej m膮ki zamieni艂am na m膮k臋 pe艂noziarnist膮. Pizza wysz艂a naprawd臋 pyszna, a do tego bardzo syta. Pasuje zar贸wno na obiad, jak i kolacj臋.



Sk艂adniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka m膮ki pszennej pe艂noziarnistej
  • 1 szklanka m膮ki pszennej
  • 20 g dro偶d偶y
  • 1 szklanka ciep艂ej wody
  • 1 艂y偶eczka cukru
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • 4 艂y偶ki oliwy
Sos bolognese:
  • 500 g mi臋sa mielonego wo艂owo-wieprzowego
  • 1 du偶a cebula
  • 1 z膮bek czosnku
  • 1 puszka pomidor贸w krojonych
  • 250 ml soku pomidorowego
  • 1 艂y偶eczka zi贸艂 prowansalskich
  • 1 艂y偶eczka papryki s艂odkiej mielonej
  • 1/4 艂y偶eczki papryki chili
  • 1/2 艂y偶eczki cukru
  • s贸l, pieprz
  • 200 g sera 偶贸艂tego
  • olej do sma偶enia

Wykonanie:

Ciasto: W ciep艂ej wodzie rozpuszczamy dro偶d偶e oraz cukier. Rozczyn przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy na 10-15 min, a偶 zacznie si臋 pieni膰. W misce mieszamy m膮k臋 pszenn膮 z m膮k膮 pszenn膮 pe艂noziarnist膮. Dodajemy s贸l, rozczyn oraz oliw臋 z oliwek i wyrabiamy ciasto, a偶 b臋dzie elastyczne, odchodz膮ce od d艂oni. Przykrywamy ciasto 艣ciereczk膮 i odstawiamy w ciep艂e miejsce na oko艂o 60 min., a偶 podwoi swoj膮 obj臋to艣膰.

Sos: Cebul臋 oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsma偶amy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mi臋so mielone i przyprawiamy pieprzem, sol膮, zio艂ami prowansalskimi, papryk膮 s艂odk膮 i papryk膮 chili. Sma偶ymy do momentu, a偶 mi臋so nie b臋dzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwil臋 podsma偶amy, a nast臋pnie wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, a偶 sos zg臋stnieje.
Ser 偶贸艂ty 艣cieramy na tarce o du偶ych oczkach.

Wyro艣ni臋te ciasto rozwa艂kowujemy i uk艂adamy na du偶ej blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Na ciasto r贸wnomiernie wyk艂adamy sos bolognese i ca艂o艣膰 posypujemy startym serem 偶贸艂tym. Wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na oko艂o 15-20 min.



  
  




Komentarze

  1. Bardzo lubi臋 pizz臋 :) Pysznie wygl膮da :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. To si臋 nazywa pizza na wypasie :) Wygl膮da bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsu艅
  3. DLa fan贸w pizzy i bolognese ;)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Takie domowe pyszno艣ci s膮 najlepsze

    OdpowiedzUsu艅
  5. Takiej jeszcze nie robi艂am :-)

    OdpowiedzUsu艅
  6. A偶 si臋 g艂odna zrobi艂am :)

    OdpowiedzUsu艅
  7. Zdrowy i smaczny pomys艂 na pizze 馃槉

    OdpowiedzUsu艅
  8. Narobi艂a艣 mi ochoty na wege pizze na takim cienkim cie艣cie, dawno nie jad艂am :)

    OdpowiedzUsu艅
  9. apetycznie wygl膮da, mojemu ch艂opakowi na pewno by smakowa艂a, mniammm.

    OdpowiedzUsu艅
  10. wspania艂a pizza :) fajnie, 偶e ciasto pe艂noziarniste :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Zawsze staram si臋 troch臋 wzbogaca膰 posi艂ki, jak tylko mog臋 :)

      Usu艅
  11. Ju偶 wiem, 偶e upiek臋. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsu艅
  12. 艢wietny pomys艂, z ch臋ci膮 zjad艂abym tak膮 pizz臋 :D

    OdpowiedzUsu艅
  13. nie ma w przepisie nic o zwyk艂ej m膮ce ,natomiast w opisie jest napisane mieszamy m膮k臋 pszenn膮 z m膮k膮 pe艂noziarnist膮....prosz臋 o wyja艣nienie :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, nawet nie zauwa偶y艂am, 偶e wkrad艂 si臋 b艂膮d - ju偶 poprawiam
      ma by膰 1 szklanka zwyk艂ej m膮ki pszennej i 1 szklanka m膮ki pe艂noziarnistej

      Usu艅

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny