ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM

Rolada z makiem w nietypowej wersji stworzonej przeze mnie... orzechowo-waniliowe ciasto z serkiem homogenizowanym oraz mąką orzechową, a w środku nadzienie z białego maku z orzechami, wiórkami kokosowymi, słodzone melasą trzcinową. Brzmi nieźle, co nie? A jak smakuje? Rewelacyjnie! Ciasto nie jest za słodkie, a nadzienie przypomina w smaku nadzienie rogalików świętomarcińskich. Dodatkowym plusem jest to, że rolady przygotowuje się dużo łatwiej i szybciej od tych tradycyjnych -drożdżowych. Idealna propozycja na nadchodzące święta 🎄 i nie tylko...


Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orzechowej Radix-Bis
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
Lukier:
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • garść orzechów włoskich/laskowych

Wykonanie:

Nadzienie:
Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go. 
Orzechy drobno siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy melasę trzcinową i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony biały mak, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Podgrzewamy do połączenia składników.
Studzimy, a następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy.

Ciasto:
W misce mieszamy  mąkę pszenną z mąką orzechową, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz serek waniliowy i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Jeżeli lepi się nam do dłoni to podsypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą część rozwałkowujemy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę nadzienia i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie zwijamy w rulon, końce zawijając pod spód. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Obie rolady przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 min.

Lukier:
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Orzechy drobno siekamy.
Rolady prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami. Studzimy.  






  




* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis


Komentarze

  1. pysznie musiała smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie, ależ wodzisz na pokuszenie moje biedne kubki smakowe :P Ślinka leci jak patrzę na tę roladę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka pyszna rolada :) Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, zapachniało świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna! <3 Wygląda obłędnie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale musi być obłędnie pyszna! moje smaki <3 jak na złość tutaj mak jest zakazany :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo jak szkoda :( A mogę z ciekawości zapytać gdzie mak jest zakazany?

      Usuń
  7. Pyszna rolada, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała, z wielką przyjemnością bym jej spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  9. Te rogale lubię więc myślę ze twoją rolada by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniale wyszła Ci ta rolada! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki ładny ślimaczek w środku <3 To są totalnie nasze smaki :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny