PĘCZOTTO BURACZKOWE Z WĘDZONYM TWAROGIEM

Pęczotto...podoba mi się ta nazwa - to takie risotto tylko zamiast ryżu jest kasza pęczak. Danie zrobione z kilku prostych składników, a takie dobre! W wykonaniu jest również bardzo proste, choć trochę uciążliwe bo trzeba cały czas stać i mieszać do momentu, aż kasza będzie miękka, aby się nie przypaliła. Uwielbiam buraczki pod różnymi postaciami, więc dla mnie to danie to strzał w dziesiątkę. A do tego twaróg wędzony, który odwala w tym daniu kawał dobrej roboty bo nadaje mu wyrazistości i ciekawego smaku. Koniecznie trzeba tego spróbować 😉



Składniki:
  • 1 cebula czerwona
  • 2 średnie buraki
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 4-5 szklanek bulionu
  • pęczek szczypiorku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • twaróg wędzony
Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Buraki obieramy ze skóry, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy starte buraki i razem smażymy przez około 15-20 min. Na drugiej patelni prażymy przez około 2 min. kaszę pęczak i dodajemy ją do buraków. Od razu zalewamy 1 szklanką bulionu i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Cały czas mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Kolejną szklankę bulionu dodajemy gdy poprzednia porcja została wchłonięta przez kaszę. Czynność powtarzamy do momentu, aż kasza będzie miękka. Na końcu dodajemy posiekany tymianek i szczypiorek oraz przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Po wyłożeniu na talerz posypujemy pokruszonym twarogiem wędzonym.








Komentarze

  1. jakie połączenie, bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne połączenie smaków :) Jak dla mnie bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kaszę z burakiem, więc taka wersja raczej by mnie nie zawiodła, tylko twarogu wędzonego nigdy nie jadłam i nie wiem, jakby mi się on połączył z całością. Ale danie wygląda smakowicie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie twaróg wędzony jest genialny! Polecam spróbować :)

      Usuń
  4. Ostatnio robiłyśmy taką sałatkę z buraków pieczonych, pomidorów i wędzonego twarogu :D Takie pęczotto na pewno też by nam smakowało :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny