SZNYCLE Z PIECZARKAMI I SEREM

Sznycelki z indyka w panierce smażone z pieczarkami i serem - prosty obiad, a dawno nic mi tak nie smakowało...może dlatego, że nie robiłam go sama 😉
Obiad, który nie zajmuje dużo czasu i jest uniwersalny - idealny na co dzień, jako niedzielny obiad lub gdy spodziewamy się gości. Do tego ziemniaczki gotowane lub pieczone oraz ulubiona sałatka i na pewno wszyscy będą zadowoleni 😊



Składniki:
  • 4 sznycle indycze
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule czerwone
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3/4 szklanki mąki
  • oliwa
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy do zeszklenia, a następnie wrzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Na jednym talerzu roztrzepujemy jajko, na drugi talerz wysypujemy mąkę, a na trzeci - bułkę tartą. Sznycle indycze myjemy, osuszamy i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie obtaczamy je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy sznycle z jednej strony na złocisty kolor, następnie przekręcamy na drugą stronę. Na każdy sznycel wykładamy pieczarki i układamy plasterki sera żółtego. Przykrywamy patelnię pokrywką na około 2-3 min., aż ser się rozpuści. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie ziemniaczki tłuczone z masłem i koperkiem oraz surówka z zielonego ogórka. 




Komentarze

  1. wł lasnie szukałam czegoś na obiad super przepi zappraszam do siebie w wolnej chwilihttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. solidne, sycące i pyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie robiłam, a przecież bardzo lubię. Dzięki za przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taki obiadek to ja się pisze :) Wygląda tak, że ślinka leci ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i sycące danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z ziemniaczkami i domową mizerią to jest prawdziwy domowy obiad :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny