RODZINNY OMLET BISZKOPTOWY Z OWOCAMI (z piekarnika)

Idealne rodzinne śniadanie na słodko... Puszysty omlet biszkoptowy z dodatkiem malin i borówek pieczony w piekarniku, dzięki temu cała rodzina w jednym czasie może zjeść śniadanie 😉 Zamiast borówek i malin możemy dodać dowolne owoce. Zarówno na ciepło, jak i na zimno smakuje doskonale. Świetny również na deser. Dzieci go uwielbiają!



Składniki:
  • 6 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 100 g malin
  • 100 g borówek
  • szczypta soli
Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy przesianą przez sitko mąkę i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Owoce myjemy na sitku, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na wierzchu omleta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-13 min. Podajemy na ciepło.


  
  
  
  

Komentarze

  1. Wpraszam się na to śniadanie😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny omlecik :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy takie biszkopciki polewać jogurtem naturalnym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne śniadanie, marzę o tym, żeby ktoś mi podał do łóżka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszności <3 ahhh od razu bym wsuneła połowę no <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię podobny, tylko w formie małych omlecików. Świetnie smakuje i na ciepło i na zimno. No i dobrze sprawdza się jako drugie śniadanie w pracy :) Zgłodniałam od samego patrzenia na Twoje zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny