POTRAWKA Z SOCZEWICĄ

Miało być dziś u mnie leczo (bezmięsne )...niestety, w całym mieście nie mogłam znaleźć cukinii. I tak zamiast lecza powstała potrawka z soczewicą. Wszystkie składniki pozostawiłam bez zmian, a cukinię zamieniłam na soczewicę. I muszę Wam powiedzieć, że wyszedł bardzo dobry obiad! Jak to mówią: potrzeba matką wynalazków 😉
Składniki:
  • 2-3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1-1,5 szklanki soku pomidorowego
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta papryki chili
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę. Smażymy około 5 min. Dodajemy pomidory krojone z puszki, pastę paprykową oraz wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, ziołami prowansalskim, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Następnie dodajemy soczewicę czerwoną i gotujemy wszystko około 12-15 min, aż soczewica zrobi się miękka. Gdy potrawka jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze soku pomidorowego. Podajemy z chlebem.


  




Komentarze

  1. Mniam, bardzo apetycznie wygląda ta potrawka z soczewicy. Bardzo lubię soczewicę. Jest smaczna, ale i zdrowa, gdyż soczewica nie tylko dostarcza białka, ale również kwasu foliowego.

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam soczewice w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny