SZYBKI CHLEBEK Z OLIWKAMI

Pyszny chlebek z oliwkami, bez drożdży, bez wyrabiania i wyrastania. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut! Wykonany z mąki Szymanowskiej ekologicznej i Polskiego Oleju Rzepakowego. Można podawać go na ciepło lub zimno, sam lub jako dodatek do zup czy sałatek. Smakuje wyśmienicie 😋 Idealny zarówno na pierwsze jak i drugie śniadanie 😉


Składniki:
Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę ekologiczną z sodą oczyszczoną. Wbijamy po jednym jajku i mieszamy, aż każde się wchłonie. Następnie dodajemy wino oraz olej i mieszamy dokładnie, aż ciasto zrobi się gładkie.
Oliwki kroimy w cienkie plasterki, a ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do ciasta. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do pizzy i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przenosimy do keksówki (12 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min., aż chlebek wyrośnie i nie będzie mokry w środku. Wyjmujemy i studzimy przez 15 min. w keksówce, a następnie na kratce.


  




   
   
  

  

* Wpis powstał we współpracy z Polskie Młyny


Komentarze

  1. Ja jadłem ostatnio bułki z oliwkami :) Były przepyszne.
    Muszę kiedyś upiec domowy chleb, bo jakoś okazji nie było. Ciągle tylko kupny ze sklepu :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie ma to jak domowy chleb :) Bardzo lubię piec różnego rodzaju chlebki - zazwyczaj to trzeba mieć więcej czasu, a ten przepis jest ekspresowy ;)

      Usuń
  2. Chlebek wyglada cudownie mam ochote go zarsz zrobic, ale niestety nie mam bialego wytrawnego wina.Czy wino można czymś zastąpić. ? Moze czerwone,
    wódka? Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To można dodać octu, ale maksymalnie 2 łyżeczki 😊

      Usuń
  3. Czy mogę pominąć ser, lub też zastąpić go czymś innym?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny