ROLADA PIECZARKOWA

Drożdżowa rolada z farszem pieczarkowym przygotowana na ekologicznej mące Szymanowskiej to pyszna przekąska na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Świetnie smakuje również jako dodatek do czerwonego barszczu lub zupy krem. Sprawdzi się też jako przystawka na różnego rodzaju imprezach. U mnie w domu jest uwielbiana.
Składniki:

Ciasto:
Farsz:
Dodatkowo:
  • 50 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • majeranek

Wykonanie:

Ciasto:
Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. W 100 ml ciepłego mleka rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 10-15 min., aby wyrósł. 
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki ekologicznej, dodajemy sól, 3 łyżki oleju rzepakowego i gotowy rozczyn. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę ciepłego mleka na przemian z pozostałą mąką. Na końcu dodajemy pozostałą ilość oleju rzepakowego i zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie i ciasto będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45- 60 min., aby wyrosło.
W tym czasie, przechodzimy do wykonania farszu.

Farsz:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej rzepakowy i podsmażamy do zeszklenia. Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Studzimy.

Rolada:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt. Wykładamy połowę farszu pieczarkowego i rozsmarowujemy go równomiernie po całej powierzchni. Ciasto zwijamy w rulon, podwijając pod spód oba końce. To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta. Obie rolady przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rolad smarujemy rozmąconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. 
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Po 30 min. rolady ponownie smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy startym żółtym serem i majerankiem. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 min. Wyciągamy i studzimy. 

  






  



  

* Wpis powstał we współpracy z Polskie Młyny

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny