ŚWIĄTECZNA INKA PIERNIKOWA

Święta Bożego Narodzenia🎄 kojarzą mi się z zapachem piernika i pomarańczy. Dlatego postanowiłam zrobić świąteczną kawę Inkę z czekoladą o smaku piernikowym i sokiem z pomarańczy🍊 A jakie to święta bez śniegu❆- to też moją Inkę oprószył śnieżek w postaci kaszy jaglanej ekspandowanej 😉


Składniki:

  • 4 kostki czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kawy inka
  • 200 ml gorącej wody
  • 2-3 łyżki mleka
  • kilka goździków
  • kasza jaglana ekspandowana
Wykonanie:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką i dodajemy sok z pomarańczy oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Do kubka wsypujemy kawę Inkę, zalewamy gorącą wodą i dodajemy podgrzane mleko. Na dno szklanki wlewamy rozpuszczoną czekoladę a na nią kawę Inkę. Do dajemy kilka goździków i sypiemy jaglaną kaszę ekspandowaną.  
Przed spożyciem zmieszać obie warstwy.




Komentarze

  1. Lubie świeta choćby dla tych cudownych aromatow Inka piernikowa! Kurcze ale super apetyczny rozgrzewacz! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawa faktycznie mega rozgrzewa:) Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ale musiała być aromatyczna, bardzo fajny pomysł na kawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawa bardzo aromatyczna i pyszna w smaku, a do tego super rozgrzewa ;)

      Usuń
  3. O, moja ulubiona kawa inka ;) Często ją piję z mlekiem. Bardzo ją lubię.
    Napój pięknie prezentuje się ;)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię Inkę :) A oprócz tego, że pyszna to pachnie świętami ;)

      Usuń
  4. Podoba mi się Inka w świątecznej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny