SOS ŻURAWINOWY
Sos żurawinowy - pyszny dodatek do mięs, serów i wędlin. Urozmaici każdy obiad. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i nie wymaga wiele czasu. A nic nie może dorównać oscypkowi podanym z takim domowym sosem żurawinowym 😉
Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgO53Nkgkb320HMigb0ugjDboNDPpjpfwuO7B_IJvnnz0nVS_qnwNE59r74Ptplwh1gDtMPoVFxulPCVvE9KdS9gOF87lbEBhHINGMze0DkQFPPznhNBU8bARtUb9Dn6FBQCYW1r5754nY/s640/20161106_181845.jpg)
Składniki:
- 500 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1/3 łyżeczki chili
- 3 łyżki miodu
- 1 czerwona cebula
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju rzepakowym do zeszklenia, a następnie dodajemy żurawinę. Wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy cukier puder. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina zmięknie a sos zgęstnieje i konsystencją będzie przypominał dżem. W między czasie przyprawiamy sos mieloną chili. Na końcu dodajemy miód.
Sos przechowujemy w zamkniętym naczyniu, np. słoiczku w lodówce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgO53Nkgkb320HMigb0ugjDboNDPpjpfwuO7B_IJvnnz0nVS_qnwNE59r74Ptplwh1gDtMPoVFxulPCVvE9KdS9gOF87lbEBhHINGMze0DkQFPPznhNBU8bARtUb9Dn6FBQCYW1r5754nY/s640/20161106_181845.jpg)
Komentarze
Prześlij komentarz