Zupa kurkowa

Pyszna zupa kurkowa z ziemniakami, ale w nieco innej odsłonie... bo z wędzoną kiełbaską. Wyjątkowy smak. Polecam! 🍄

Składniki:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 150 g kiełbasy wędzonej
  • 300 g kurek
  • 1,5- 2 l bulionu
  • pęczek szczypiorku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz, oregano
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy około 15 min.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kurki oczyszczamy, myjemy, osuszamy i większe kroimy na pół a mniejsze pozostawiamy w całości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do wywaru. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy kurki, przyprawiamy pieprzem, solą i smażymy do momentu odparowania wody z kurek oraz przyrumienienia ich. Kurki z cebulą przekładamy do wywaru, dodajemy łyżeczkę oregano i gotujemy około 30 min. aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy pieprzem i solą. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na końcu do zupy dodajemy posiekany szczypiorek.





Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny