CURRY Z KURCZAKIEM I MANGO
Obiad w orientalnym stylu 馃崨...Delikatny (bez czosnku i imbiru) i kremowy sos curry na mleczku kokosowym z kurczakiem, marchewk膮, mango oraz dodatkiem sezamu. Smak oryginalny, lekko s艂odkawy...co tu dalej pisa膰-sami spr贸bujcie!
Sk艂adniki:
Sk艂adniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 du偶ego mango
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 艂y偶ki chutney z mango (mo偶na pomin膮膰)
- 2 艂y偶ki sezamu
- 2 艂y偶eczki przyprawy curry
- 1/2 艂y偶eczki przyprawy do kurczaka
- szczypta papryki chili
- p艂aska 艂y偶eczka s艂odkiej papryki mielonej
- 1-2 艂y偶eczki sosu sojowego (bezglutenowego)
- pieprz, s贸l
- oliwa do sma偶enia
- 1-2 torebki ry偶u
Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i odcinamy niepotrzebne cz臋艣ci. Kroimy go w kostk臋. Cebul臋, marchewk臋 i mango obieramy ze sk贸rki. Cebul臋 drobno siekamy, marchewk臋 kroimy w plasterki, a mango w kostk臋. Na rozgrzan膮 oliw臋 wrzucamy pokrojon膮 cebul臋 i sma偶ymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy pokrojonego kurczaka i podsma偶amy do momentu a偶 zetnie si臋 bia艂ko mi臋sa. Przyprawiamy szczypt膮 chili, przypraw膮 do kurczaka, s艂odk膮 papryk膮 oraz curry. Wrzucamy plasterki marchewki i sma偶ymy razem oko艂o 5-7 min, od czasu do czasu mieszaj膮c, aby nie przywar艂o do patelni. Nast臋pnie wlewamy puszk臋 mleka kokosowego, zagotowujemy. Dodajemy kolejno :chutney z mango i mieszamy do momentu ca艂kowitego rozpuszczenia oraz kawa艂ki mango. Gotujemy na wolnym ogniu przez oko艂o 5 min. Na ko艅cu dodajemy sezam i przyprawiamy do smaku pieprzem, sol膮 i sosem sojowym.
Ry偶 gotujemy w osobnym garnku wed艂ug instrukcji na opakowaniu.
Gotowe curry podajemy z ry偶em.
Bardzo lubi臋 takie po艂膮czenia w orientalnych daniach ze s艂odkimi akcentami - na pewno polubi艂abym je i w tym wydaniu.
OdpowiedzUsu艅To prosz臋 spr贸bowa膰 bo mi to danie bardzo przypad艂o do gustu :)
Usu艅