piątek, kwietnia 05, 2019

KUCHENNA APTEKA #30 - BIAŁA FASOLA

Fasola biała należy do roślin strączkowych i posiada ona kilka odmian, a do najpopularniejszych należą fasola jaś oraz perłowa. Jest ona jednym z najbardziej wartościowych pokarmów na świecie. Docenia się ją nie tylko za wartości odżywcze, ale także walory smakowe. Bogata w pełnowartościowe białko roślinne jest dobrym zamiennikiem mięsa dla wegetarian i wegan. Poza tym, fasola to bogate źródło witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza nasionami fasoli właściwości zdrowotne wykazują także jej strąki oraz kiełki. Jednak nie przez każdego może być spożywana...
Dowiedz się więcej! 




Biała fasola to źródło:
  • przeciwutleniaczy - polifenoli
  • białka
  • witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6
  • kwasu foliowego (B9)
  • witaminy A
  • witaminy C
  • witaminy K
  • żelaza
  • potasu
  • wapnia
  • fosforu
  • magnezu
  • manganu
  • selenu
  • miedzi
  • lecytyny
  • błonnika
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • fitosteroli


Właściwości zdrowotne białej fasoli:
  • zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego
  • zapobiega chorobie niedokrwiennej, a także przeciwdziała zawałowi
  • wzmacnia serce
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • zapobiega miażdżycy
  • korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi
  • zapobiega cukrzycy
  • wzmacnia wątrobę
  • zapobiega napadom głodu
  • poprawia perystaltykę jelit
  • hamuje powstawanie komórek rakowych
  • wspomaga pamięć i koncentrację
  • korzystnie wpływa na układ nerwowy
  • wzmacnia odporność
  • działa zasadotwórczo - odkwasza organizm
  • zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych





Uwaga!
  • fasola jest ciężkostrawna i może powodować wzdęcia, gazy oraz bóle brzucha. Zawiera lektyny, które blokują trawienie białka roślinnego, dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na choroby układu pokarmowego
  • osoby z dną moczanową powinny unikać dań fasolowych
  • fasola z puszki to niezbyt rozsądny wybór, gdyż wnętrze puszek pokryte jest bisfenolem A, który naśladuje jeden z najważniejszych hormonów w organizmie - estrogen, zaburzając prawidłowy rozwój i dojrzewanie płciowe oraz obniżając płodność. Zaburza także wydzielanie hormonów tarczycy oraz może przyczyniać się do powstawania zmian nowotworowych
  • fasola to bogate źródło białka, zawiera go więcej niż mięso, jednak białko roślinne nie posiada wszystkim niezbędnych aminokwasów
  • nie wolno spożywać fasoli na surowo


Ciekawostki:
  • 100 g ugotowanej fasoli zawiera około 140 kcal
  • napary ze strąków to lekarstwo na cukrzycę - oprócz tego, że obniżają poziom cukru we krwi, mają działanie moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn, łagodzą objawy chorób nerek i pęcherza moczowego
  • kiełki fasoli wzmacniają system układ odpornościowy i nerwowy
  • fasolę przed ugotowaniem należy wcześniej namoczyć w wodzie przez około 8-12 godzin, gotować bez przykrycia i posolić dopiero po ugotowaniu
  • jeżeli chcemy, by fasola zachował wszystkie witaminy i minerały gotujemy ją w wodzie, której się moczyła. A gdy chcemy uniknąć wzdęć to należy zmienić kilkukrotnie wodę przed gotowaniem, jednak pozbywamy się wtedy składników mineralnych i witamin
  • na wzdęcia pomogą też przyprawy dodane do fasoli: kminek, koper włoski i cząber
  • fasola biała nie zawiera sodu

3 komentarze:

  1. mam taki plan, by jeść więcej strączkowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszne ciasta powstają z białej fasoli ale najlepsze z tej ugotowanej w domu ;)

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger