Kuchenna Apteka #30 - Biała fasola
Fasola biała należy do roślin strączkowych i posiada ona kilka odmian, a do najpopularniejszych należą fasola jaś oraz perłowa. Jest ona jednym z najbardziej wartościowych pokarmów na świecie. Docenia się ją nie tylko za wartości odżywcze, ale także walory smakowe. Bogata w pełnowartościowe białko roślinne jest dobrym zamiennikiem mięsa dla wegetarian i wegan. Poza tym, fasola to bogate źródło witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza nasionami fasoli właściwości zdrowotne wykazują także jej strąki oraz kiełki. Jednak nie przez każdego może być spożywana...
Dowiedz się więcej!
Biała fasola to źródło:
Właściwości zdrowotne białej fasoli:
Uwaga!
Ciekawostki:
Dowiedz się więcej!
- przeciwutleniaczy - polifenoli
 - białka
 - witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6
 - kwasu foliowego (B9)
 - witaminy A
 - witaminy C
 - witaminy K
 - żelaza
 - potasu
 - wapnia
 - fosforu
 - magnezu
 - manganu
 - selenu
 - miedzi
 - lecytyny
 - błonnika
 - nienasyconych kwasów tłuszczowych
 - fitosteroli
 
Właściwości zdrowotne białej fasoli:
- zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego
 - zapobiega chorobie niedokrwiennej, a także przeciwdziała zawałowi
 - wzmacnia serce
 - obniża poziom cholesterolu we krwi
 - zapobiega miażdżycy
 - korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi
 - zapobiega cukrzycy
 - wzmacnia wątrobę
 - zapobiega napadom głodu
 - poprawia perystaltykę jelit
 - hamuje powstawanie komórek rakowych
 - wspomaga pamięć i koncentrację
 - korzystnie wpływa na układ nerwowy
 - wzmacnia odporność
 - działa zasadotwórczo - odkwasza organizm
 - zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych
 
Uwaga!
- fasola jest ciężkostrawna i może powodować wzdęcia, gazy oraz bóle brzucha. Zawiera lektyny, które blokują trawienie białka roślinnego, dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na choroby układu pokarmowego
 - osoby z dną moczanową powinny unikać dań fasolowych
 - fasola z puszki to niezbyt rozsądny wybór, gdyż wnętrze puszek pokryte jest bisfenolem A, który naśladuje jeden z najważniejszych hormonów w organizmie - estrogen, zaburzając prawidłowy rozwój i dojrzewanie płciowe oraz obniżając płodność. Zaburza także wydzielanie hormonów tarczycy oraz może przyczyniać się do powstawania zmian nowotworowych
 - fasola to bogate źródło białka, zawiera go więcej niż mięso, jednak białko roślinne nie posiada wszystkim niezbędnych aminokwasów
 - nie wolno spożywać fasoli na surowo
 
Ciekawostki:
- 100 g ugotowanej fasoli zawiera około 140 kcal
 - napary ze strąków to lekarstwo na cukrzycę - oprócz tego, że obniżają poziom cukru we krwi, mają działanie moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn, łagodzą objawy chorób nerek i pęcherza moczowego
 - kiełki fasoli wzmacniają system układ odpornościowy i nerwowy
 - fasolę przed ugotowaniem należy wcześniej namoczyć w wodzie przez około 8-12 godzin, gotować bez przykrycia i posolić dopiero po ugotowaniu
 - jeżeli chcemy, by fasola zachował wszystkie witaminy i minerały gotujemy ją w wodzie, której się moczyła. A gdy chcemy uniknąć wzdęć to należy zmienić kilkukrotnie wodę przed gotowaniem, jednak pozbywamy się wtedy składników mineralnych i witamin
 - na wzdęcia pomogą też przyprawy dodane do fasoli: kminek, koper włoski i cząber
 - fasola biała nie zawiera sodu
 







mam taki plan, by jeść więcej strączkowych :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie fasole
OdpowiedzUsuńJakie pyszne ciasta powstają z białej fasoli ale najlepsze z tej ugotowanej w domu ;)
OdpowiedzUsuń