sobota, kwietnia 06, 2019

BABKA MARCHEWKOWA Z KARMELEM

Pomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym. Puszysta i wilgotna w środku, o wspaniałym korzennym zapachu. Całość dopełnia pyszny, domowy karmel oraz płatki migdałowe, dzięki temu ma ona oryginalny charakter.
Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo szybki oraz prosty w przygotowaniu i nigdy nie zawodzi. Natomiast domowy karmel to jedynie 4 składniki i niecałe 10 minut pracy. Przepis jest bardzo prosty i tani, a otrzymujemy pyszny karmel bez konserwantów i sztucznych dodatków.
Takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole!



Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki drobno startej marchewki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Karmel:
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
Dodatkowo:
  • płatki migdałowe


Wykonanie:

Ciasto:
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy mąkę przesianą przez sito, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną ze składnikami suchymi. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Gotową masę przekładamy do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40-45 min. Studzimy.

Karmel:
Cukier wsypujemy na suchą patelnię i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy na średnim ogniu, bez mieszania, do momentu, aż cukier zacznie brązowieć. Gdy cukier już się cały rozpuści i będzie brązowy dodajemy wodę i energicznie mieszamy przez około 1 min. Następnie dodajemy 2-3 łyżki śmietany i cały czas mieszamy przez następną 1 min. Dodajemy resztę śmietany i gotujemy przez 2-3 min. Na końcu dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Wystudzoną babkę wyciągamy z komina, polewamy karmelem i posypujemy płatkami migdałowymi.









4 komentarze:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger