czwartek, lutego 28, 2019

GNIAZDKA - PĄCZKI PARZONE

Gniazdka to pączki wykonane z ciasta parzonego (ptysiowego) zwane też pączkami wiedeńskimi lub hiszpańskimi. Są tak mięciutkie, delikatne i puszyste, że dosłownie rozpływają się w ustach. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko 5 składników! Jest przy nich trochę zabawy, ale wbrew pozorom nie są trudne do wykonania i szybciej z nimi schodzi niż z tradycyjnymi pączkami, bo nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Można podawać je posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. W przypadku, gdy decydujemy się polać gniazdka lukrem, to wykonując ciasto możemy zmniejszyć ilość cukru pudru z 1 łyżki do 1 łyżeczki, bo i tak będą słodkie.
Są tak pyszne, że gwarantuję, że na jednym gniazdku się nie skończy!



Składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 120 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 litr oleju
Dodatkowo:
  • cukier puder
lub 

Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki wody lub soku z cytryny


Wykonanie:

W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy masło, sól oraz cukier puder. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną i energicznie mieszamy drewnianą  łyżką, aż powstanie gładka masa. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy chwilę, aż ciasto będzie odchodzić od garnka, cały czas mieszając.Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do wystudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 
Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około 3-4 cm prosto na wycięte kawałki papieru.
W garnku rozgrzewamy olej do temp. około 170-180 stopni i wkładamy do niego partiami gniazdka papierem do góry. Smażymy, aż papier się odklei (po około 1 min.), następnie smażymy pączki z obu stron na złocisty kolor.
Gotowe gniazdka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

Lukier:
Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub gorącą wodę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Gotowym lukrem polewamy usmażone gniazdka.
















5 komentarzy:

  1. Zamierzałam zrobić takie, ale odłożyłam na później. Nazywam je gniazdami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłednie. Tak jeszcze nie robiłam- zdecydownie muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuszące ;) Pięknie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger