niedziela, grudnia 30, 2018

KOSZYCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SAŁATKĄ Z RUKOLI

Kolejny pomysł na ciekawe przekąski sylwestrowe z użyciem ciasta francuskiego... pieczone koszyczki z ciasta francuskiego wypełnione sałatką z rukoli z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek, sera feta i wędzonego łososia. W sam raz na dwa kęsy! Przekąska banalnie prosta w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjne i do tego świetnie się prezentuje. Robi furorę na każdych przyjęciach! Ta sama sałatka w salaterce nie wzbudzi tyle zainteresowania, co podana w chrupiących koszyczkach 😉


Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • garść rukoli
  • 50 g łososia wędzonego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek czarnych
  • 1/4 op. sera feta
  • 1 jajko

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wycinamy koła o średnicy około 10-12 cm. Połowę wyciętych kółek odkładamy, a w drugiej połowie wycinamy w środku mniejsze koła o około 2 cm. Sklejamy ze sobą kółka całe z kółkami z dziurką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 13-15 min. Studzimy.
Rukolę myjemy i osuszamy. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Ser feta kroimy małe kosteczki. Łososia kroimy w cienkie paseczki i zwijamy w rulonik.
W upieczonych koszyczkach z ciasta francuskiego umieszczamy gałązki rukoli, 2-3 kostki pomidorków, 2-3 plasterki oliwek, 2-3 kosteczki fety i rulonik z łososia. 
I przekąski gotowe!





2 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger