Kremowy sos z batata o słodkawym smaku z nutą ostrości. Bałam się, że będzie on za mdły, stąd obecność papryczki chili oraz imbiru, które nadają mu charakteru. Dodatkowo masło orzechowe oraz mleczko kokosowe sprawiają, że sos ten smakuje ciekawie, trochę egzotycznie. Oprócz tego, że świetnie smakuje, to również porządnie rozgrzewa - idealne danie na jesienne chłody!
Składniki:
- 3-4 filety z kurczaka
- 1 duży batat
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- ok. 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 300 ml wody/bulionu
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku drobno siekamy. Papryczkę chili myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy nasiona, a następnie bardzo drobno kroimy. Batata obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebule podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili, a na końcu startego batata i całość trzymamy na ogniu przez kilka minut. Przenosimy do garnka z mięsem. Następnie zalewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu.
Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami według uznania.
Bardzo smaczne danie :) Krem z batata z dodatkiem chili i imbiru na pewno nabrał wyrazistości.
OdpowiedzUsuńMusiało naprawdę ciekawie smakować z tym sosem :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na sos. Będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuń