środa, października 24, 2018

ORZECHOWE CIASTECZKA FRANCUSKIE

Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego, z dodatkiem orzechów włoskich i cukru brązowego. Tylko 3 składniki i 10 minut pracy + 10 minut pieczenia w piekarniku. Idealne, gdy potrzebujemy na szybko "coś" słodkiego do codziennej kawy lub herbaty. Małe chrupiące ciasteczka mega wciągają i zanim się obejrzysz talerz staje się pusty 😉
Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się tu też orzechy laskowe lub migdały.



Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 4 łyżki cukru brązowego

Wykonanie:

Orzechy włoskie mielimy na miałko.
Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy 2 łyżkami cukru. Odwracamy na drugą stronę i kroimy na pół wzdłuż,a następnie na pół wszerz, aby otrzymać cztery prostokąty tej samej wielości. 

Każdy prostokąt posypujemy 1/2 łyżki cukru i 1/4 porcji zielonych orzechów, a następnie zwijamy dłuższe boki prostokątów, tak aby spotkały się w środku. Zwinięte ciasto kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 min. Studzimy na kratce. 





















6 komentarzy:

  1. Wygladają przepysznie :) Moje smaki!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie :) Ślinka cieknie od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne ciasteczka, palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ one kuszą! Porywam jeden;)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na świeżo muszą być najpyszniejsze :D Takie fajnie chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  6. genialne połączenie, bo kocham orzechy i ciasto francuskie ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger