wtorek, października 30, 2018

KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Niezwykłe kotlety mielone... z mięsa drobiowego, z dodatkiem cukinii i nadziewane serem pleśniowym. To pomysł jak odczarować zwykłe kotlety mielone, które są dość ciężkim daniem i nie każdy za nimi przepada. Te kotlety są lżejsze od tradycyjnych, gdyż wykonane są z mięsa z indyka, które jest chude i uznawane za jedno z najzdrowszych mięs. Dodatkowo są bardzo delikatne i soczyste w smaku, dzięki obecności cukinii, która jest praktycznie niewyczuwalna, a jednak wzbogaca to danie mięsne. Nadzienie z sera pleśniowego (ja dałam z niebieską pleśnią), który jest intensywny w smaku, sprawia, że kotlety stają się bardziej wyraziste, a po przekrojeniu wypływa z nich lejący ser 🧀
Podsumowując...kotlety mielone z cukinią i serem pleśniowym są rewelacyjne!



Składniki:
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cukinia
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 100 g sera pleśniowego (u mnie: Lazur)
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
Panierka:
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3-4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej


Wykonanie:

Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona, a następnie razem ze skórką ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze.
Cebulę obieramy, drobno siekamy lub wrzucamy do malaksera razem z cukinią i miksujemy na drobno. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Ser pleśniowy kroimy na małe kostki.Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy zmieloną cukinię, posiekaną natkę pietruszki, cebulę, jajko oraz bułkę tartą. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Dzielimy około 10 części.
Każdą część wykładamy na folię spożywczą, formując okrągły kształt i lekko rozklepując. Na środku układamy kostkę sera pleśniowego i zwijamy roladki tak, aby miały kształt kulki, pomagając sobie folią. Następnie zawijamy dokładnie w folię i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Na jednym talerzu wysypujemy mąkę, na drugim - rozbełtujemy jajka, a na trzecim - wysypujemy bułkę tartą.
Po tym czasie, roladki delikatnie rozwijamy z folii spożywczej, lekko spłaszczamy i obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podjemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami pieczonymi i surówką.
















2 komentarze:

  1. Prezentują się genialnie Madziu :) Apetytu mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z serem pleśniowym muszą naprawdę pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger