wtorek, września 04, 2018

ZAPIEKANKA KEBAB-GYROS Z RYŻEM

Zapiekanka kebab-gyros w wersji z ryżem, inspirowana popularną i lubianą sałatką imprezową... z kurczakiem, papryką, ogórkami konserwowymi i kukurydzą, a zamiast kapusty pekińskiej jest ryż 😉 Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie! Jest to jedna z lepszych zapiekanek, jakie jadłam. U mnie zapiekanka ta składa się z pojedynczej warstwy ryżu i składników, ale można również wykonać ją w wersji powtarzających się warstw, jak w przypadku sałatki. Zapiekanka jest sycąca oraz treściwa i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny 👪



Składniki:
  • 3 torebki ryżu białego
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 jajko
  • 1/2 op. przyprawy kebab-gyros
  • ok. 150-200 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ryż gotujemy do miękkości według instrukcji na opakowaniu, a następnie wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.
Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w półplasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony filet z kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kebab-gyros. Smażymy, aż zetnie się białko mięsa, a następnie dodajemy cebulę, czosnek oraz paprykę. Trzymamy na ogniu, aż mięso będzie w środku usmażone, następnie zdejmujemy z kuchenki i dodajemy kukurydzę z puszki oraz ogórki konserwowe. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego, na przygotowany wcześniej ryż.
W kubku rozbełtujemy jajko i dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 min. Podajemy na ciepło. 












12 komentarzy:

  1. Bardzo fajna i ciekawa wersja zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super smaki i tak ładnie zapieczona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takiej wersji jeszcze nie jadłam, czas spróbować!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie zapiekanki, a przyprawa gyros nalezy do jednej z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się genialnie :) Pyszna zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już zapisałam. na pewno wypróbuję przy najbliższej imprezie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger