Mintaj w cieście z migdałami

Ryba nie musi być nudna! Oto prosty przepis jak zwykłą rybkę zamienić w wyjątkowy obiad. Wystarczy zanurzyć ją w cieście naleśnikowym, obsypać płatkami migdałowymi i usmażyć na głębokim oleju. Palce lizać! Pyszne, chrupiące ciasto naleśnikowe z płatkami migdałowymi, a w środku soczysta i delikatna ryba.
Ważne jest to, aby ryba była świeża, a nie mrożona. Ja dostałam świeże filety z mintaja, ale równie dobrze sprawdzi się tu dorsz 🐟



Składniki:
  • 5-6 filetów z mintaja świeżych (bez skóry)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wody mineralnej gazowane
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g płatków migdałowych
  • sól, pieprz
  • ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Większe filety kroimy na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy ze sobą żółtko, wodę mineralną, sól, pieprz oraz mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z mintaja maczamy w cieście, obsypujemy z obu stron płatkami migdałowymi i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.







Komentarze

  1. Potwierdzamy! Ryba z migdałami jest przepyszna :) Też robiłyśmy ją jakiś czas temu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mintaj to ulubiona ryba mojego Mężulka :) Na pewno byłby zachwycony takim obiadkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Great post dear

    http://www.iameleine.com/
    http://www.instagram.com/iameleineblog/

    OdpowiedzUsuń
  4. dziś miałam flądrę, ale chętnie i takiego mintaja zjem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka. Chętnie zrobię takiego mintaja. Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszna rybka :) Niebo dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię rybę w migdałach, co ciekawe dzieciaki i mąż też ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam kiedyś dorsza. Pyszny był :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na panierkę, prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny