wtorek, lipca 10, 2018

MEDALIONY INDYCZE W CIEŚCIE CUKINIOWYM

Jeżeli znudziły się Wam zwykłe kotlety, to mam dzisiaj dla Was bardzo fajny i prosty pomysł jak je urozmaicić... oto medaliony indycze smażone w cieście naleśnikowym z dodatkiem startej cukinii. Przepis również dobrze się sprawdzi w przypadku filetów z kurczaka. Soczyste mięsko między delikatnym ciastem cukiniowym  smakuje naprawdę rewelacyjnie!



Składniki:
  • 400 g medalionów z indyka
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ciasto: 
Cukinię obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Następnie ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody.
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę oraz przyprawy: tymianek, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą cukinię i mieszamy łyżką.

Medaliony z indyka myjemy, suszymy i lekko rozbijamy (najlepiej przez folię spożywczą). Jeżeli są bardzo duże kawałki to możemy przekroić je na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. 
Na patelni rozgrzewamy olej. Medaliony obtaczamy w cieście cukiniowym i smażymy partiami na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Gotowe kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.











12 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne jedzonko :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają te medalion z indyka. Jeszcze ciasto cukinii to strzał w dziesiątkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A smakują równie pysznie co wyglądają :)

      Usuń
  3. Chętnie skorzystam z przepisu obronie na obiad .Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie, muszę skorzystać z przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam :) Zawsze to jakaś odmiana dla tradycyjnych kotletów ;)

      Usuń
  5. Zrobiłam w ten weekend i wyszły przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger