wtorek, lipca 31, 2018

CIASTECZKA DYNIOWE NA SŁONO

Ciasteczka dyniowe na słono - tylko 3 składniki! Bez mąki i tłuszczów. Jest to zdrowsza alternatywa dla chipsów, paluszków, krakersów lub innych słonych przekąsek, które są bogate w tłuszcze i węglowodany. Najczęściej sięgamy po nie razem z piwem 🍺
Ciasteczka te nie należą do tzw. "pustych kalorii", gdyż pestki dyni są źródłem cennych witamin, składników mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają one wielonienasycone kwasy tłuszczowe - kwas linolowy, który nie jest syntezowany przez nasz organizm oraz kwas oleinowy i palmitynowy. Oprócz tego zawierają witaminy: E, B1, B6, A, C, D, a także beta – karoten, cynk, potas, selen. Dzięki tym wszystkim substancjom pestki dyni: wzmacniają naczynia krwionośne, uczestniczą w przemianie węglowodanowej, wzmacniają system odpornościowy, uspokajają nerwowy, stabilizują ciśnienie krwi, regulują hormony i wspomagają pracę serca, wpływają na piękny i lśniący wygląd skóry oraz wzmacniają włosy i paznokcie.
Przepis ten to również dobry pomysł na wykorzystanie białek, które zostały po innych wypiekach.
P.S. Jak najbardziej pasują jako przekąska do piwa 🍻


Składniki:

Wykonanie:

Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy zmielone pestki dyni i dalej miksujemy, do połączenia składników. Na końcu dodajemy prażone pestki dyni z dodatkiem soli himalajskiej i całość mieszamy łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżeczką małe porcje masy, formując kształt ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Studzimy na kratce.













28 komentarzy:

  1. Zawsze jadłam na słodko, ale pomysł na słono bardzo mi sie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, nie pomyślałabym że można takie ciasteczka zrobić w słonej wersji, muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sa przepyszne,robilam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny nieskomplikowany skład. MYślę, że mogłyby nam zasmakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zamiast innych słonych przekąsek

      Usuń
  5. Super pomysł na ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Great post dear!

    http://www.iameleine.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przednio! Aż muszę spróbować... jak upały zelżeją :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis, jeszcze się z takim nigdzie nie spotkałam :D

    OdpowiedzUsuń
  9. fajnie smakuja dzis 1 raz:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gratuluję przepisu, jest dobry. I z tego co widzę chyba tylko mój mąż znalazł dla nich swoje zastosowanie. Przez to że są słone pasują mu jako przekąska do piwa. Aż sama jestem w szoku haha :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger