środa, czerwca 20, 2018

DUET KOKOSOWO-CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI

Fantastyczne ciasto bez pieczenia... dwusmakowy sernik na zimno z dodatkiem truskawek. Pyszne połączenie kokosowej masy serowej z czekoladową masą serową oraz truskawkami 🍓🍓🍓 Wbrew pozorom nie jest ono za słodkie, a podane zimne, prosto z lodówki doskonale sprawdzi się jako deser na upały.  
Kokosowa masa serowa wykonana została z twarogu sernikowego z dodatkiem mleczka kokosowego, białej czekolady oraz wiórek i wafelków kokosowych. Czekoladowa masa serowa to połączenie twarogu sernikowego z śmietanką oraz gorzką czekoladą, bez dodatku żelatyny. Całość zwieńczona plasterkami truskawek. Po prostu rewelacja!!!



Składniki:

Spód:
Masa kokosowa:
Masa czekoladowa:
  • 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 300 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 1/2 szklanki czekolady
Dodatkowo:
  • ok. 700 g truskawek
  • wafelek kokosowy

Wykonanie:

Spód:
Biszkopty mielimy na miałko i łączymy z kakao oraz wiórkami kokosowymi. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Powstałym "piaskiem" wylepiany dno tortownicy (średnica 25-26 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Gotowy spód wkładamy do lodówki.

Masa kokosowa:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy i mieszamy z mleczkiem kokosowym.
Wafelki drobno siekamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy.
W misce miksujemy twaróg mielony z cukrem pudrem. Dodajemy mleczko kokosowe z białą czekoladą, nie przerywając miksowania. Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanego sera, mieszamy i całość wlewamy porcjami do masy serowej, cały czas miksując. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe oraz pokruszone wafelki kokosowe i całość mieszamy łyżką.
Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Przekrawamy na pół. Na brzegach tortownicy układamy połówki truskawek, a następnie wlewamy gotową masę kokosową. Wkładamy do lodówki do momentu stężenia.

Masa czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej gorzkie czekolady, nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy.
W misce miksujemy twaróg mielony z cukrem pudrem. Następnie dodajemy wystudzoną śmietankę z czekoladą, nie przerywając miksowania. Gotową masę czekoladową wykładamy na stężałą masę kokosową.
Pozostałe truskawki kroimy w plasterki. Wafelka kokosowego kroimy w drobną kostkę.
Wierzch ciasta dekorujemy plasterkami truskawek oraz pokrojonym wafelkiem. Wkładamy do lodówki.
















32 komentarze:

  1. bajecznie wygląda i na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dostojnie wygląda ten duet :) Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm zrobiłam się bardzo głodna własnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to cudnie wygląda:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Smakuje równie dobrze jak wygląda :D

      Usuń
  5. Te masy muszą się ze sobą bosko łączyć! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepięknie, a smak mogę sobie wyobrazić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka pychotka .Pięknie się prezentuje.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie. Czy borówki będą pasowały do tego duetu? Niestety na truskawki już za późno☹️

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger