poniedziałek, maja 28, 2018

TARTA MONTE Z TRUSKAWKAMI

Prosta tarta bez pieczenia... na spodzie ciasteczkowym, z nadzieniem z serka mascarpone i deserów Monte, oblana gorzką czekoladą oraz truskawkami na wierzchu. Tylko 6 składników! ➡ 2 składniki na spód + 2 składniki na nadzienie + czekolada i truskawki = wyjątkowy smak 🖤 Desery Monte są słodkie, dlatego nie dodajemy dodatkowo cukru - dzięki temu po wymieszaniu z serkiem mascarpone, nadzienie nie jest za słodkie i mulące. Dodatkowo słodycz balansuje gorzka czekolada oraz świeże truskawki 🍓🍓🍓 Z pewnością do najzdrowszych ona nie należy, ale od święta warto zgrzeszyć dla kawałka takiej tarty!


Składniki:
  • 200 g ciastek z kawałkami czekolady i orzechów laskowych 
  • 70 g masła + 1 łyżka masła do polewy 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 220 g deseru Monte  
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • ok. 200 g truskawek 
  • płatki czekoladowe 

Wykonanie:

Masło topimy. Ciasteczka drobno kruszymy do miski i ucieramy z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiamy spód i boki formy do tarty (średnica ok. 25 cm), mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy masę.
Serek mascarpone miksujemy z Monte i powstałą masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wkładamy do lodówki. Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej z łyżką masła. Studzimy. Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na masie. Truskawki myjemy, suszymy, pozbawiamy szypułek i kroimy w plasterki. Plasterki truskawek układamy na polewie czekoladowej. Całość posypujemy płatkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. Przechowujemy w lodówce.


Rada:

Do masy z serka mascarpone i Monte możemy również dodać drobno posiekane kawałki orzechów laskowych.



  

P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

24 komentarze:

  1. Już sobie wyobrażamy niebiański smak tej tarty <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i truskawki, to połączenie bardzo lubię -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. na jaką średnice blachy jest ta tarta?

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie się studzi w lodówce, troszkę inaczej, ale z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już na sam widok, mam ochotę ją zjeść. Muszę jak najszybciej ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) U mnie ta tarta schodzi w jeden dzień :D

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger