SZASZŁYKI Z ROLADKAMI INDYCZYMI

Sezon grillowy w pełni! Szaszłyki to obowiązkowa pozycja w grillowym menu. Można je tak naprawdę zrobić prawie ze wszystkiego, co nam się nawinie pod rękę. 
Podczas ostatniego mojego grilla postanowiłam troszkę zaszaleć i przygotowałam niebanalne szaszłyki z cukinii oraz roladek indyczych nadziewanych szynką parmeńską oraz suszonymi pomidorami. I to był strzał w dziesiątkę! Goście byli zachwyceni i nie mogli się nimi najeść, a ja tylko żałowałam, że tak mało ich przygotowałam. Była to najlepsza propozycja grillowa, jaką kiedykolwiek jadłam. Szaszłyki z roladkami są rewelacyjne! Delikatne mięsko drobiowe z aromatycznym i bogatym w smaku nadzieniem. Wbrew pozorom nie są ani skomplikowane, ani czasochłonne w przygotowaniu. Zróbcie je i sami się przekonajcie 😉



Składniki:
(na 10 szaszłyków)
  • ok. 800 g medalionów z indyka (10 szt.)
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 10 szt. pomidorów suszonych z oleju
  • 2 duże cukinie
  • sól, pieprz
  • papryka ostra mielona
  • 10 szt. patyczków do szaszłyków

Wykonanie:

Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w plasterki o grubości około 1 cm.
Medaliony z indyka myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy (najlepiej przez folię spożywczą). Przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką mieloną. Następnie każdy plaster indyka kroimy na pół. Plastry szynki parmeńskiej oraz pomidory suszone również przecinamy na pół.
Na każdy kawałek mięsa układamy pół plasterka szynki i pół pomidora suszonego, a następnie zwijamy w rulon. 
Na patyczki do szaszłyków nabijamy plasterek cukinii, następnie roladkę z indyka, plasterek cukinii, kolejną roladkę i kończymy plasterkiem cukinii. Powinno nam wyjść 10 takich szaszłyków.
Gotowe szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy około 20 minut, od czasu do czasu obracając.




  



Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny