środa, kwietnia 25, 2018

DROBIOWY KEBAB NA TALERZU

Domowy kebab z piekarnika to ostatnio wielki hit internetu, dlatego i ja postanowiłam się z nim zmierzyć. Użyłam mięsa drobiowego z fileta z kurczaka, ale w ten sam sposób można zrobić również kebab z innego rodzaju mięsa. Podałam go na talerzu z opiekanymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej oraz sosem czosnkowym, ale równie dobrze można podać go w bułce. Jak na domowe warunki jest naprawdę smaczny i niezwykle aromatyczny, a my chociaż wiemy z jakiego mięsa jest zrobiony - te kebaby z budki mogą się przy nim schować.



Składniki:
  • ok. 1 kg fileta z kurczaka
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab gyros
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 1 cebula
  • patyczki do szaszłyków
  • obręcz do wycinania pączków
  • folia alumioniowa

Wykonanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Każdy filet tniemy wzdłuż na pół.
Do miski przenosimy jogurt grecki i mieszamy z przyprawami kebab gyros, kuminem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Otrzymaną marynatą nacieramy filety z kurczaka, następnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godz., a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia: Filety z kurczaka wyciągamy z lodówki, aby się ogrzały. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Jedną połówkę cebuli umieszczamy w środku obręczy i wbijamy w nią patyczek do szaszłyków (jak na zdjęciu poniżej). Aby konstrukcja była bardziej stabilna możemy użyć więcej niż jednego patyczka  (u mnie podczas pieczenia całość się przechyliła, więc ustabilizowałam ją wbijając jeszcze 3 patyczki). Na patyczka nabijamy po kolei filety, a na końcu wbijamy drugą połówkę cebuli. Całość zawijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 60 min. Po tym czasie, ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez około 30 min., aby mięso się zarumieniło.
Po wyciągnięciu z piekarnika mięso ścinamy ostrym nożem z góry do dołu.
Podajemy z frytkami lub ziemniaczkami opiekanymi i surówką.









14 komentarzy:

  1. Wow! Muszę spróbować, czasem lubię zjeść kebaba:0
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja czasem robię taki kebab, właściwie shoarmę z własną mieszanką przypraw. Idealne mięsko do frytek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany ale mi smaku zrobiłas

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pycha! :) Koniecznie muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, muszę spróbować takiego domowego kebabu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o rany, nigdy nie próbowałam :) muszę przetestować

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger