środa, kwietnia 11, 2018

CIASTO SMERFOWE

Ciasto smerfowe to szybki i prosty deser bez pieczenia.... a'la sernik na zimno... waniliowy z borówkami. Nazwę swą zyskało dzięki lekko niebieskiemu kolorowi. Lekki deser - pianka w stylu ptasiego mleczka, który błyskawicznie znika z talerza. Ciasto to powstało z potrzeby chwili i zostało już u nas na stałe. Wśród moich gości zrobiło dużą furorę - zajadali się nim zarówno mali, jak i duzi, a przepis poszedł w świat 😉 Idealny deser dla ochłody w ciepłe dni 🌞



Składniki:
  • paczka herbatników
  • 600 ml śmietany 30%
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka Frugo niebieska
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 300 g borówek amerykańskich lub jagód

Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy ok. 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Studzimy. Dno blaszki (21 x 31 cm) smarujemy masłem i wykładamy herbatnikami. W misce miksujemy ze sobą śmietankę 30% z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanej śmietanki z serkiem, mieszamy i całość wlewamy porcjami do masy śmietanowej, cały czas miksując. Na końcu, również porcjami wlewamy zimną, ale niestężałą galaretkę. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę wylewamy na ułożone wcześniej herbatniki. Borówki myjemy, dokładnie osuszamy i układamy na wierzchu masy. Całość wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce.


Rada:
1) Serniczek możemy wykonać w różnych wariantach. Zamiast galaretki niebieskiej i borówek możemy użyć: np. galaretkę malinową i maliny, galaretkę truskawkową i truskawki, galaretkę porzeczkową i porzeczki, galaretkę brzoskwiniową i brzoskwinię lub zrobić mix...inna galaretka i inne owoce 😉

2) Gdy chcemy, aby deser miał intensywniejszy kolor to zamiast żelatyny możemy dodać drugą galaretkę. Wtedy 2 galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Musimy wziąć pod uwagę, że deser będzie wtedy słodszy.




P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasto bez pieczenia, bo szybko się je je robi :) Twoje wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tylko się robi ciepło na dworze to od razu człowiek ma ochotę na takie lekkie i nieskomplikowane desery <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny deser na te piękne pogody :) U mnie też się chłodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super. zapisałam w ulubionych. Będzie miało swój czas :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger