środa, marca 21, 2018

KOLOROWA BABKA WIELKANOCNA

Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego wypieku wielkanocnego, czyli babki wielkanocnej. Babka to takie ciasto, które piekę w zasadzie tylko raz w roku, właśnie na Święta Wielkanocne. Dlatego staram się, aby była ona wyjątkowa...
Moja propozycja to babka kolorowa - o trzech smakach: cytrynowym, truskawkowym i kakaowym. Jest prosta w wykonaniu, tak samo jak tradycyjna babka. Połączenie trzech kolorów genialnie prezentuję się na stole i doskonale smakuje! Zaskocz swoich gości 😉


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skóra z 1/2 cytryny
  • 2 czubate łyżeczki kisielu truskawkowego
  • 2 łyżeczki kakao
Dekoracja:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • maczek truskawkowy 
  • perełki ozdobne

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Cytrynę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórę i wyciskamy z niej sok. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jajku, nie przerywając miksowania. Do utartej masy dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Masę dzielimy na 3 części:
Po pierwszej części dodajemy sok i startą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy ją do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Wyrównujemy masę za pomocą łyżki. 
Do drugiej części dodajemy kisiel truskawkowy i dokładnie miksujemy. Przekładamy ja do formy na masę cytrynową, wyrównujemy. 
Do trzeciej części dodajemy kakao i miksujemy. Ostatnią część wykładamy na masę truskawkową, wyrównujemy. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Następnie babkę wyjmujemy i studzimy.

Do miseczki wyciskamy sok z cytryny dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy, aby nie powstały nam grudki. Następnie dodajemy kakao przesiane przez sitko i ponownie mieszamy energicznie, do uzyskania jednolitego lukru. Wystudzoną babkę dekorujemy polewą, maczkiem truskawkowym i perełkami.

Rada:

1) Wykonując babkę wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W przeciwnym razie masa może nam się zważyć.
2) Zamiast polewy babkę możemy po prostu oprószyć cukrem pudrem. Będzie równie smaczna.




P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

18 komentarzy:

  1. Świetny pomysł. Szczególnie podoba mi się ta truskawkowa warstwa. Taka babeczka będzie piękną ozdobą świątecznego stołu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez Ciebie moja cała dieta pójdzie na marne :D

    Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała babka, świetnie wyglądają kolorowe warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale kolorowe szaleństwo:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie i na pewno świetnie ozdobi świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękna ta babka aższkoda ją jeść

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas tradycyjnie zawsze jest babka gotowana ale pieczone też są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nigdy babki gotowanej nie jadłam, muszę to zmienić ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger