poniedziałek, lutego 26, 2018

NAJPROSTSZY CHLEB DOMOWY

Pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem płatków owsianych i otrębów pszennych to najprostszy domowy chleb, jaki tylko znam - bez wyrabianie i wyrastania. Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką, wykładamy do formy i do piekarnika - resztę zrobi piekarnik, a nam pozostaje tylko czekanie na pyszny, domowy chlebek 🍞
Jest to idealny chleb na osób zapracowanych, którzy nie mają czasu na wielogodzinne stanie w kuchni. Przy minimalnym nakładzie pracy można mieć domowe pieczywo... świeżutkie, pachnące, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, bez zbędnych dodatków. Sama jestem pod wielkim wrażenie tego przepisu, bo nie sądziłam, że w tak prosty sposób można otrzymać aż tak dobry chleb!
P.S. Mój mąż cały czas myślał, że to kupny, dopóki mu nie zdradziłam tego sekretu😉



Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • ok. 400 ml ciepłej wody
  • ziarna słonecznika (do posypania)

Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Nie czekamy, aż powstanie rozczyn.
W misce mieszamy mąkę pszenną z płatkami owsianymi oraz otrębami pszennymi. Dodajemy sól, wodę z rozpuszczonymi drożdżami i cukrem oraz oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 70-75 min. Studzimy na kratce.



















30 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj, ja też :) Nie ma to jak domowy chleb!

      Usuń
  2. Bardzo doby przepis. A ja wieków chleba nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Spróbuj z tego przepisu bo jest mega prosty :)

      Usuń
  3. bardzo prosty,a wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, sama byłam mocno zdziwiona :)

      Usuń
  4. Wow! Czy to może być aż takie proste? Ja chlebów raczej sama nie piekę, a ten przepis wydaje się być idealnym dla takich amatorów jak ja;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa spróbuj zrobić z tego przepisu na pewno Ci wyjdzie, bo tu nie ma co zepsuć ;) Sama byłam pod wrażeniem jaki pyszny chlebek wyszedł :)

      Usuń
  5. Muszę zrobić sobie taki domowy, bo mi ochoty narobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Otóż to! Takie przepisy są najlepsze :)

      Usuń
  7. Już czuję jak pachnie świeżym chlebkiem.Chetnie upiekę .Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Uwielbiam zapach pieczonego chleba ;)

      Usuń
  8. Pięknie wyrośnięty bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę kiedyś taki zrobić ;) lubię domowe chleby, ale nigdy sama nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie :) Nigdy nie piekłam chleba, chyba czas to zmienić i spróbować, bo przepis jest naprawdę prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy można dać mąkę orkiszową zamiast pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, choć nie dam gwarancji że wyjdzie. Nie próbowałam jeszcze robić tego chleba z innymi mąkami.
      Chętnie dowiem się jak wyszedł eksperyment 😉

      Usuń
    2. chleb wyszedł bardzo dobry chociaż ubity i bardzo syty, jedną kromką można się naprawdę najeść, spód chleba przykleił mi się do papieru do pieczenia i musiałam zdjąć go razem ze skórką ale poza tym jest naprawdę pyszny :) przepis przypadł mi do gustu bo nie trzeba czekać aż wyrośnie i zaczyn tez się szybko wlewa do miski, super przepis :D

      Usuń
    3. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)
      Dobrze wiedzieć, że z inną mąkę też się udał to sama wypróbuje :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger