piątek, lutego 16, 2018

GOFRY Z CIECIERZYCY

Gofry... chyba większości z nas kojarzą się z latem i wakacjami, kiedy to objadamy się nimi beztrosko, bo urlop bez gofrów się nie liczy 😉
Ale dziś u mnie nie będzie tradycyjnych gofrów, lecz ich zdrowsza wersja - bezglutenowe i wegańskie gofry z mąki z ciecierzycy. Syte, a zarazem lekkie i puszyste. W smaku różnią się od tradycyjnych gofrów, ale ich zaletą jest to, że możemy sobie na nie częściej pozwolić bez wyrzutów sumienia, nie tylko na urlopie 😉
Jeżeli chodzi o dodatki, to ja zostałam przy tradycyjnych, czyli owoce w żelowej zawiesinie oraz bita śmietana, przez co moje gofry przestały być wegańskie, dlatego dodatki dobierajcie do własnych preferencji.
Idealne na śniadanie, kolacje czy deser...



Składniki:

Gofry:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy Radix-Bis
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ksylitolu/erytrytolu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego + do posmarowania gofrownicy
  • szczypta soli
Dodatki (u mnie) :

Do miski wsypujemy mąkę z ciecierzycy, dodajemy proszek do pieczenia, sól, ksylitol lub erytrytol i mieszamy składniki suche. Następnie dodajemy ocet jabłkowy, olej i wodę i całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy ciasto na około 20 min.
Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy porcję ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane. Studzimy na kratce.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie gofry z bitą śmietaną, truskawkami w żelowej zawiesinie oraz suszoną białą morwą. 



























14 komentarzy:

  1. Oj tak, z bitą śmietaną najlepsze :D My jeszcze lubimy dodać powidła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie bita śmietana to podstawa do gofrów :)

      Usuń
  2. Placki z takiej mąki już robiłam, ale gofry? I to na słodko? Oj kusisz :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To już mam pomysł na jutrzejszy deser, będą gofry z bitą śmietaną, mąż i synek z pewnością się ucieszą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z mąki z ciecierzycy jeszcze nie robiłam, ale z jaglanej wychodzą super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić, też są bardzo smaczne :)

      Usuń
  5. wyglądają smacznie. Muszę pożyczyć gofrownicę od mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. będę próbować, mój pierwszy przepis z tą mąką

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger