poniedziałek, stycznia 08, 2018

PĄCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ

Witajcie w Nowym Roku!
Mamy karnawał, a jak karnawał to pączki muszą być obowiązkowo 🍩 Na początek klasyczne pączki.... z marmoladą różaną i polewą z gorzkiej czekolady. Takie pączki najbardziej lubiłam w dzieciństwie, a i teraz należą do grona moich ulubionych ❤ Przepis jest wypróbowany przeze mnie kilkakrotnie i pączki zawsze się udają. Polecam!


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1 l oleju do smażenia
Dodatkowo:


Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy z 1 łyżką mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, cukier z wanilią, szczyptę soli oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe mniejsze, aby wyrosło.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1 cm na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy krążki wielkości ok. 8 cm. Na środek jednego krążka wykładamy łyżeczkę marmolady różanej, przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy. Układamy je na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min., aż urosną. 

W płaskim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy pączki. Zamiast polewy pączki możemy posypać cukrem pudrem.








22 komentarze:

  1. Jedzenie takich pączków z okazji karnawału uważam za pomysł co najwyżej średni. Naprawdę dobrym pomysłem jest jedzenie ich przez okrągły rok. I to minimum dwa razy dzienie. Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A kto tak często by je smażył ;)

      Usuń
  2. o matko ale bym sobie zjadła takiego domowego pączka

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie lubiłam pączków ale co domowe, to domowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za kupnymi pączkami też nie przepadam, ale domowe to uwielbiam :)

      Usuń
  4. Pysznie wyglądają takie pączki:) Ale dawno ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja też z rok czasu pączków nie jadłam :)

      Usuń
  5. mniam, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za pączkami, ale takim domowym bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach pączusie, uwielbiam je pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie puchate :-) Mniam, porywam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj w Nowym Roku :) Chodzą za mną pączki, chyba jakiś popełnię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Koniecznie, mam przecież karnawał ;)

      Usuń
  10. wyglądają smacznie ;) może takie zrobię, ale w mniejszej wersji:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger