poniedziałek, stycznia 15, 2018

DOMOWE PALUSZKI RYBNE

Paluszki rybne to przysmak chyba każdego dziecka. Sama je uwielbiałam, gdy byłam młodsza. Jednak gotowe paluszki rybne, które możemy kupić w sklepie, często niewiele mają wspólnego z prawdziwą rybą. Najczęściej jest to mielonka rybna, która zawiera różne gatunki ryb, a także ości oraz skórę i wymieszana jest z różnymi dodatkami, jak: skrobia modyfikowana, bułka tarta, wzmacniacze smaku i inne.  W niektórych paluszkach nawet nie ma 50% ryby, a większość to gruba panierka, która z łatwością wchłania tłuszcz.
A przecież bez problemu takie paluszki rybne możemy wykonać w domu. Przede wszystkim są one zdrowsze bo wykonane z całego fileta i bez zbędnych dodatków, a poza tym są dużo smaczniejsze, bo czuć prawdziwy smak ryby. Panierkę wykonałam z płatków kukurydzianych, dzięki temu paluszki były chrupiące i złociste. Gotowe w 15 minut!


Składniki:

  • ok. 300 g fileta z dorsza bez skóry
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka chili
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w paski o długości około 7-8 cm i grubości około 2 cm. Przyprawiamy według gustu solą, pieprzem, papryką słodką oraz chili.
Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je i mieszamy z mlekiem. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy masę trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Płatki kukurydziane mielimy na miałko i wysypujemy na talerz.
Kawałki dorsza obtaczamy najpierw w masie, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażymy porcjami na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie: pieczone ziemniaczki i surówka z kapusty pekińskiej.


  





12 komentarzy:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger