sobota, listopada 11, 2017

PLACKI Z BATATÓW

Placki z batatów czyli słodkich ziemniaków można przyrządzić na dwa sposoby - wytrawnie i na słodko. Ja zdecydowanie jestem zwolenniczką tej pierwszej wersji czyli wytrawnej, przygotowanej na wzór tradycyjnych placków ziemniaczanych. Bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dzięki temu po usmażeniu są chrupiące. Podane z sosem koperkowym lub czosnkowym smakują wyśmienicie! Idealna propozycja na podwieczorek lub kolację 😊


Składniki:
  • 500-600 g batatów
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta pieprzu
  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Bataty obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. 
Do miski wrzucamy starte bataty, dodajemy cebulę, jajka, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką mieloną i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. 
Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wykładamy cienko masę ziemniaczaną, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.









20 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam ale z chęcią bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne placuszki Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A my wolimy na słodko choć taką wersją też nie pogardzimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za słodkimi to jakoś nie przepadam, chyba, że na śniadanie ;)

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłam placków z batatów, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z batatów? Ale fajne! Takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają zachęcająco :) Bataty bardzo lubię, a jakoś dawno nie jadłam - będę musiała to zmienić jak najszybciej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam plackow z batatow i chętnie spróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę dobre - koniecznie spróbuj :)

      Usuń
  8. Uwielbiam bataty, a Twoje placuszki wyglądają bardzo smacznie :) Pychotki <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Bataty nie do końca mnie przekonują, ale myślę, że w takiej wersji bym się im nie oparła :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger