sobota, listopada 04, 2017

PALUSZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Świetna przekąska na kolację lub wieczór z przyjaciółmi... pikantne, paprykowe paluszki z kurczaka w cieście francuskim, pieczone w piekarniku. Tylko 2 składniki! Szybkie i proste w wykonaniu, a wzbudzają zachwyt gości oraz domowników. Wyglądem trochę przypominają rurki z kremem, tylko zamiast kremu jest mięsko 😉 Dla dzieci można wykonać wersję łagodniejszą i zamienić paprykę ostrą na łagodną lub w ogóle z niej zrezygnować - dzieci te większe, jak i te mniejsze z pewnością je pokochają ❤  Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Rewelacyjne smakują podane z dipami czy sosami - u mnie rządzi sos czosnkowy 😀



Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 op. ciasta francuskiego (świeżego)
  • sól, pieprz, papryka ostra mielona
  • 1 białko
  • sezam (po posypania)
Wykonanie:

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski o długości około 7-8 cm. Następnie mięso posypujemy solą, pieprzem oraz papryką i obtaczamy dokładnie w przyprawach.
Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na paski o grubości około 1-1,5 cm.
Każdy kawałek mięsa owijamy ciastem francuskim, na zakładkę - tak jak to się robi przygotowując rurki z kremem 😉. Owinięte kawałki kurczaka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 min.
Podajemy z ulubionymi dipami.  




  

  



14 komentarzy:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger