środa, listopada 22, 2017

KUKURYDZIAKI WEGETARIAŃSKIE

Kukurydziaki to placki z płatków kukurydzianych. Można je przyrządzić na słodko lub wytrawnie. Ostatnio często u mnie gościło śniadanie na słodko, więc tym razem postanowiłam zrobić placki w wersji wytrawnej - wegetariańskiej... z cebulą,  pieczarkami i papryką. Również można przygotować je w wariancie mięsnym, np. z kawałkami fileta z kurczaka, kiełbasą lub parówką. Świetnie smakują nie tylko na śniadanie, ale również na podwieczorek czy kolację.


Składniki:
  • 100 -150 g pieczarek
  • 1 mała papryka
  • 1 cebula
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych klasycznych Lubella
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, a na końcu pieczarki. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Lekko studzimy.
W misce rozbełtujemy jajka, dodajemy mleko, mąkę i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy płatki kukurydziane i całość mieszamy, aby wszystkie namokły. Na końcu dodajemy zawartość patelni. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z ketchupem lub innym sosem.







Przepis bierze udział w konkursie:

#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes

20 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają i chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł:) Wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajne kukurydziaki, zjadłabym! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie zapowiadająca się kompozycja - podoba mi się takie bogactwo składników :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny sposób na wykorzystanie płatków na wytrawnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Fajny i kreatywny pomysł na wykorzystanie płatków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama często nam takie robiła - czasami dodawała też parówkę pokrojoną w plasterki :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger