czwartek, listopada 02, 2017

CIASTO A'LA TORCIK Z PATELNI

Potrzebujesz ciasta lub tortu urodzinowego, a nie masz piekarnika...To żaden problem! Zrób ciasto z patelni. Twoi goście nawet się nie zorientują, że nie było pieczone. Nie wierzysz ? To wypróbuj ten przepis - blaty a'la biszkopty z kawałkami gorzkiej czekolady smażone na patelni i przełożone masą śmietanową o smaku Kasztankowym. Pycha - efekt z pewnością Cię zaskoczy 😉 Mnie zaskoczył i to bardzo! 
Ciasto nie jest skomplikowane w wykonaniu i nie zajmuje dużo czasu, a do tego nie trzeba mieć piekarnika w domu, aby zrobić domowy torcik - same plusy 😉 Masę można wykonać dowolną, na jaką tylko ma się ochotę - wystarczy że w śmietanie kremówce rozpuści się ulubiony smak czekolady 🍫 
P.S. Przepis mojego autorstwa.


 Składniki:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli
Masa:
  • 250 ml śmietany 36%
  • 100 g czekolady Kasztanki
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Śmietanę kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę Kasztanki. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy ocet. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodajemy porcjami cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka zmieszane z octem. Cały czas miksujemy.
W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Czekoladę gorzką drobno siekamy. Do gotowej masy dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem i mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, mieszamy.
Masę dzielimy na 3 części. Każdą z tych części smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobinką oleju. Im mniejsza patelnia, tym łatwiej jest obrócić placka na drugą stronę. Po usmażeniu każdego placka kładziemy go na ręcznik kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Zimną śmietankę z rozpuszczoną w niej czekoladą ubijamy mikserem razem z cukrem z wanilią na sztywną masę. Gotową masą przekładamy usmażone placki. Masę rozprowadzamy także na wierzchu i na bokach naszego ciasta.
Czekoladę razem z masłem topimy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy gotowe ciasto. Wkładamy do lodówki.





P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

10 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie i na pewno obłędnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda cudownie, aż trudno mu się oprzeć :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      P.S. Chętnie do Ciebie wpadnę ;)

      Usuń
  3. Wow ale świetny pomysł! Prezentuje się wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no na to bym nie wpadła ;) chociaż mój tata robił ciasto w mikrofali.. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł genialny i faktycznie nie widać aby to nie były biszkopt pieczony :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger