czwartek, października 26, 2017

CIASTO ODRYWANE Z KAKAO

Ciasto drożdżowe odrywane z dodatkiem kakao znika w mgnieniu oka. Jest idealne na drugie śniadanie, podwieczorek czy deser. Pasuje do kawy, herbaty, mleka lub kakao. Nie znam drugiego takiego ciasta, które znikałoby w takim tempie. W ciągu ostatniego tygodnia robiłam je już 3 razy i zanim zdążyłam pomyśleć o zdjęciach już go nie było 😉 Pulchna, mięciutka drożdżówka, której nie trzeba kroić, a jej odrywanie wciąga niesamowicie... a do tego polewa z białej czekolady! Dla mnie najlepsza jest jako słodkie śniadanie, podana z owocową, aromatyczną herbatką Grenada od Evita- smakorientu.com


Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru do ciasta 
  • ok. 60 g masła 
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 70 g masła
Dodatkowo:
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Po tym czasie,rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości 40 x 40 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy kakao oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na 4 paski o grubości 10 cm, a każdy pasek tniemy na 5 prostokątów o wymiarach 8 x 10 cm. Prostokąty układamy jeden na drugim, a następnie przenosimy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Studzimy.
Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy ją na wierzchu wystudzonego ciasta.




P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!


22 komentarze:

  1. Uwielbiam drożdżowe wypieki. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też uwielbiam wszelkie drożdżówki :)

      Usuń
  2. Mmm ale kuszące! Nigdy takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smacznie, nigdy takiego nie jadłam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj, a nie będziesz mogła oderwać się od niej ;)

      Usuń
  4. Ale cudo, i jeszcze ta smakowita polewa na wierzchu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezwykle kuszące ciasto :D Aż człowiek nie potrafi oderwać się od niego xD

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie umiem robić drożdzowego ciasta, czy dam radę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak - nie jest to trudne ciasto :) Powodzenia!

      Usuń
  7. Wszystko ok, ale jak układać te prostokąty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prostokąty układamy jeden na drugi (pionowo) czyli robimy taką wieżę z tych prostokątów. Następnie łapiemy dolny i górny prostokąt i umieszczamy poziomo w blaszce - keksówce

      Usuń
  8. Faktycznie, znika błyskawicznie.
    Moja propozycja podczas przygotowywania: Ustawić foremkę pochyloną i układać plastry warstwami - wtedy stos nie "rozjeżdża" się.
    Dodał bym moje zdjęcie ciasta, ale nie widzę takiej opcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super patent :)
      Zdjęcie można przesłać mailem lub na Facebooka ;)

      Usuń
  9. dziś się za nie biorę, zobaczymy jak wyjdzie <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger