czwartek, września 28, 2017

MURZYNEK KAWOWY Z MIGDAŁAMI NA BĄBELKACH

Ciasto to powstało przez przypadek i zrobiło furorę. Nie planowałam go. Zostały mi żółtka z wcześniejszych wypieków i szkoda mi było ich wyrzucać, więc postanowiłam zrobić mały eksperyment. Do ciasta dodałam gazowaną wodę mineralną stąd nazwa "na bąbelkach", dzięki temu ciasto stało się mega puszyste. A oprócz tego część mąki wymieniłam na zmielone migdały i zmniejszyłam ilość kakao na rzecz kawy. Ciasto wyszło genialne!
Zachęcam Was gorąco do takiego eksperymentu 😊
 

Składniki:
  • 4-5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka zmielonych migdałów (część migdałów może być grubo zmielona)
  • 1/2- 3/4 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • garść dropsów czekoladowych

Wykonanie:

W misce ucieramy żółtka z cukrem za pomocą miksera aż zjaśnieją. Następnie dodajemy do nich porcjami wodę mineralną gazowaną, nie przerywając miksowania.
W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki suche: przesianą przez sitko mąkę, zmielone migdały, kakao, kawę rozpuszczalną, proszek do pieczenia i sól. Składniki suche dodajemy porcjami do składników mokrych, cały czas miksując. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-35 min. Studzimy.
Czekoladę gorzką topimy z masłem w kąpieli wodnej. Stopioną czekoladą polewamy ostudzone ciasto i posypujemy dropsami czekoladowymi.







P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

22 komentarze:

  1. Słyszałam o murzynku z mniejszą ilością tłuszczu ale dodatkiem czekolady... nie robiłam jeszcze :) Murzynek to ciasto, któe bardzo lubi moja rodzinka, ale dla mnie zawsze było za ciężke a kocham kakao ♥ :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolady i kawy ;) Jest bardzo puszysty - polecam!

      Usuń
  2. Takie eksperymenty są cudowne! Kiedy robisz coś, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania:)) Ciasto wygląda wspaniale! Musi być pyszne i wilgotne:) Brawo!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Jest bardzo pyszne :) Ja to bez eksperymentowania to się nudzę :D haha

      Usuń
  3. wygląda pysznie, uwielbiam domowe ciasta

    OdpowiedzUsuń
  4. Nazwa świetna i zapada w pamięć. Lubię takie kulinarne eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się rewelacyjnie i na pewno jest mega pyszny :) Proszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z dodatkiem migdałów i kawy musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jesienią ciasta czekoladowe zjem w każdej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten czekoladowy kolor zawsze wywołuje u nas ślinotok :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ta woda gazowana (moja córka mówiła gazonowa), bardzo do mnie przemawia, wiadomo przez bąbelki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podoba mi się ta woda gazonowa :D Dzięki tym bąbelkom ciasto jest puszyste ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger