sobota, września 23, 2017

GRUSZKI W KONFITURZE

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszną konfiturę z gruszkami, znalezioną w przepisach "Świat kobiety". Zrobiłam kilka małych słoiczków i znikają w mgnieniu oka, będę musiała zrobić powtórkę 😉 W oryginale konfitura wydawała mi się zbyt słodka, więc zrobiłam lekką modyfikację - zmieniłam kolejność dodania skórki cytrynowej i dałam jedną cytrynę więcej. Dzięki temu słodycz przełamana jest kwaśnym sokiem z cytryny oraz skórką cytrynową, która jest mocno wyczuwalna  (w oryginalnym przepisie jej smak gdzieś się zagubił).
Kawałki gruszek w konfiturze cytrynowo-jabłkowej z nutą kardamonu smakują znakomicie. Idealnie pasują do przekładania ciast czy jako nadzienie do naleśników - ja już trzy ciasta z nimi zrobiłam...wkrótce przepisy 😉 


Składniki:
  • 4 duże cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu 
  • 1,5 kg twardych gruszek
  • 600 ml niesłodzonego soku jabłkowego
  • 1 kg cukru żelującego
Wykonanie:

Cytryny sparzamy, osuszamy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Skórkę cytrynową mieszamy z kardamonem.
Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę. Uwaga! - obierek nie wyrzucamy. Kostki gruszek wrzucamy do garnka i zalewamy sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki.
Obierki z gruszek zalewamy 300 ml wody, podajemy połowę skórki z cytryn i gotujemy przez 50 min. Następnie odcedzamy wywar, a obierki wyrzucamy.
Gruszki wyciągamy z lodówki, zalewamy je sokiem jabłkowym i odcedzonym wywarem z obierek. Gotujemy przez 20 min. Następnie dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy pozostałą ilość skórki cytrynowej i zagotowujemy. Jeszcze gorącą nakładamy do słoików i mocno zakręcamy. Ustawiamy do góry dnem, do momentu wystygnięcia. 





  

14 komentarzy:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger