CHLEB BEZ MĄKI

Chleb bez mąki to inaczej chleb z ziaren. Nie potrzeba do niego ani drożdży, ani zakwasu. Można upiec go także w wersji bezglutenowej, trzeba tylko płatki owsiane zamienić na jaglane. W zależności od upodobań można dodać do niego również orzechy, migdały lub owoce suszone, np. rodzynki, żurawinę...
Jest to świetna alternatywa zwykłego chleba dla osób odchudzających się lub dbających o swoją dietę, a także wegan czy wegetarian. Chleb taki jest mega zdrowy bo pełnoziarnisty i zawierający dużą ilość błonnika, witamin i minerałów, a przy tym jest syty. W smaku przypomina tradycyjny chleb razowy. Do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką - na pewno wyjdzie każdemu 😉 Trzeba tylko pamiętać, aby podczas umieszczania w keksówce dobrze ubić masę, gdyż inaczej chleb nam się rozpadnie.
P.S. Mój mąż nie chciał mi uwierzyć, że to chleb bez mąki 😁



 Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 3/4 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia dr Gaja
  • 7 łyżek lnu mielonego dr Gaja
  • 1 łyżeczka soli Słona Iwona
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 i 3/4 szklanki wody
Wykonanie:

Olej kokosowy roztapiany w rondelku i mieszamy z wodą oraz miodem.
W misce mieszamy składniki suche: płatki owsiane, płatki jaglane, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia, len mielony oraz sól. Następnie składniki mokre dodajemy do składników suchych i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie, masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ubijamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 min. Wyciągamy z keksówki, odrywamy papier i studzimy. Pokroić możemy go dopiero jak będzie zimny, inaczej się rozpadnie. 












* Wpis powstał we współpracy z propharma24.pl


Komentarze

  1. Nigdy go nie jadłam, ale wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, aż trudno uwierzyć, że bez mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy olej kokosowy można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie chlebek wygląda zdrowo :D I pewnie jest bardzo dobry! Lubię pieczywo pełnoziarniste :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Potem nie możemy się oderwać od takiego chleba i nas szczęki bolą od żucia xD

    OdpowiedzUsuń
  6. O tym chlebie słyszałam już wcześniej, ale szczerze mówiąc nie byłam zainteresowana na tyle, żeby samej spróbować go upiec. Aż do czasu, kiedy mąż przyniósł podobny chleb z piekarni. Tamten był dobry, a upieczony w domu musi być pyszny. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma jak domowy! Polecam zrobić bo jest bardzo prosty w przygotowaniu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny