środa, sierpnia 02, 2017

LETNIA SAŁATKA Z ARBUZEM

W takie dni jak dzisiaj kompletnie nie chce się jeść, szuka się tylko cienia, wody oraz składników zawierających jak największą jej ilość 😉 Dlatego dziś powstała u mnie lekka i orzeźwiająca sałatka z soczystym arbuzem, szpinakiem oraz serem feta. Lubię, gdy w sałatce coś chrupie, więc dodałam również ziarna słonecznika. Całości pazura dodaje sos z dodatkiem musztardy meksykańskiej. Taką sałatkę je się z przyjemnością, szczególnie, gdy jej składniki są wcześniej schłodzone w lodówce. Idealna na letnie upały!



Składniki:
  • 200 g szpinaku baby
  • 1/4 arbuza
  • 1/2 op. sera feta
  • garść nasion słonecznika
Sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy meksykańskiej
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Szpinak myjemy na sitku, osuszamy i wrzucamy do miski. Odcinamy skórkę z arbuza, usuwamy pestki i kroimy go w kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski ze szpinakiem. Dodajemy nasiona słonecznika i mieszamy.
Sos: W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i polewamy nim składniki w misce. Sałatkę mieszamy z sosem.





12 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna propozycja Madziu :) Idealna na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze sałatki z arbuzem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam jeszcze takiej sałatki ale na takie gorące dni to roziwązanie wprost idealne!
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto sprubowac taka sałatkę.Ciekawe połączenie produktów.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wymarzona sałatka na upały, kolorowa i orzeźwiająca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze fajnie jest dodać jabłko do takiej sałatki :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger